En genomsnittlig ko i mjölkindustrin tillbringar mer än 90 procent av sitt liv inomhus. Närmare hälften av korna står dessutom fastbundna under större delen av den tiden. Innevistelsen står i stark kontrast till sommarbetet: korna trängs på hårda betonggolv, utfodras med foder som gör dem sjuka och har små möjligheter till ett naturligt flockliv.
– Det är lite märkligt att mjölkindustrin så gärna vill visa upp djurens glädje över att släppas ut från deras anläggningar. Det vi ser när kor och kvigor skuttar ut på bete är resultatet av deras frustration över att knappt ha kunnat röra på sig månader i sträck, säger Lena Lindström, etolog på Djurens Rätt.
I Djurens Rätts nya rapport Mjölkfabriken belyses situationen för korna, kalvarna och tjurarna i mjölkindustrin. Rapporten beskriver de mer okända delarna av djurens liv, det som inte visas upp vid betessläpp och i annan reklam. Många känner nog inte till att kor av mjölkras hör till de mest extremavlade djuren. De producerar runt tio gånger så mycket mjölk som vore naturligt och de har ofta svårt att föda sina ungar utan assistans. För att korna ska producera mjölk krävs att de får barn, så de insemineras och föder en kalv varje år. Kalvarna tas från korna direkt efter födseln, bland annat för att inte störa mjölkningen. Det starka fokuset på produktion gör korna sjuka. Varje år drabbas var femte ko av juverinflammation, en smärtsam åkomma som kan leda till antibiotikabehandling och utveckling av resistenta bakteriestammar.
– Mjölkindustrin har lyckats väl med sin marknadsföring. Det ligger något mysigt över mjölkproduktionen, tankarna går till sörgårdsidyll och ompysslade kor. Men det är ingenting mysigt eller gulligt med att djur pressas till att producera maximalt, utan hänsyn till deras naturliga behov, säger Lena Lindström.
Djurens Rätt kräver bland annat att kor och kalvar ska få gå tillsammans, att nötdjur ska ges rätt till utevistelse året om och att aveln för hög mjölkproduktion ska upphöra.
Hela rapporten finns att ladda ner som PDF här bredvid, du kan också beställa den i Djurens Rätts webbshop.
Söker du efter fler rapporter om djurs förhållanden, om djurs rättigheter och om vår historia? Här hittar du alla Djurens Rätts publicerade rapporter.