Djurförsöksverksamheten är reglerad genom lagstiftning som beslutas av EU och nationellt. I Sverige finns både lag, förordning och föreskrifter.
Enligt den svenska djurskyddslagen är det tillåtet att utnyttja djur i djurförsök och att då utsätta dem för lidande, om den som utför djurförsöket har tillstånd för att bedriva djurförsöksverksamhet och att försöket är godkänt av djurförsöksetisk nämnd.(1)
Djur som utnyttjas i djurförsök är som andra djur av samma art; de upplever smärta och annat lidande och har behov av att kunna utföra naturliga beteenden.
Den svenska definitionen av djurförsök
Två definitioner för djurförsök används i Sverige, den svenska definitionen och EU:s definition. Det avgör vilka försök som ska godkännas av djurförsöksetisk nämnd för att få utföras.
Den svenska definitionen och EU:s definition omfattar försök på djurklasserna däggdjur, fåglar, kräldjur, groddjur, fiskar, rundmunnar och bläckfiskar.(2, 3) Då djur av andra djurklasser används i försök, till exempel insekter, definieras det inte som djurförsök enligt den svenska definitionen och inte heller enligt EU:s definition.
Enligt den svenska djurskyddslagen är det, med undantag för undervisning, bara syftet med att använda djur som är avgörande för om det definieras som djurförsök, inte om eller vilket lidande det orsakar.(4)
EU:s definition av djurförsök
Enligt EU:s definition är det djurförsök då djur utsätts för någon form av ingrepp i forskningssyfte.(3) Med ingrepp menar man injektion, operativt ingrepp eller annat som kan orsaka smärta, lidande, ångest eller bestående skada.
Enligt EU-definitionen är det inte djurförsök då djur används i beteendeförsök utan ingrepp, då djur dödas för användning av organ, vävnader och celler, då fiskar fångas och dödas vid provfiske eller då djur används i lantbruksforskning, till exempel om avlivning av djur. Sådant räknas som djurförsök i Sverige.