Var femte år är det val till Europaparlamentet, och den 9 juni 2024 var det dags igen. Totalt skulle 720 parlamentariker väljas, varav 21 av dessa skulle representera Sverige. Med en EU-kommission som bröt sina löften om att leverera en översyn av EU:s djurskyddslagstiftning är det mycket som står på spel under mandatperioden 2024-2029.
Djurens Rätt ville inför valet synliggöra för väljare var kandidaterna står i olika djurfrågor. Här sammanställer vi de kandidater som valdes in.
Partiernas kandidater fick inför valet ta ställning till tio löften för djuren.
1. Driva på kommissionens arbete i djurfrågor
Jag kräver att kommissionen, utan dröjsmål, levererar en djurskyddslagstiftning som inte är urvattnad eller försvagad. Jag kräver att denna lagstiftning är ambitiös, human och progressiv. Jag vill att denna lagstiftning inkluderar ett förbud mot burar och andra grymma produktionsmetoder, samt bättre skydd för kycklingar som föds upp för kött och för värphöns.
2. Arbeta för att stoppa lidandet som transporter av levande djur medför
Jag kräver att kommissionen inför mer humana regler för djurtransporter. Jag kräver en övergång till ett totalförbud mot levande export och mot transport av sårbara djur. Dessutom kräver jag striktare tidsgränser för längden på varje resa, för varje djur.
3. Skydda djurvälfärden för vattenlevande arter
Jag anser att det är dags att agera för att skydda uppfödda fiskar under uppfödning, transport och slakt. Vi måste förbättra djurskyddet för vildfångad fisk samt förbjuda införandet av bläckfiskuppfödning.
4. Arbeta för en bättre livsmedelsproduktion, för oss, för djuren och för vår planet
Jag kräver att den gemensamma jordbrukspolitiken stöder hållbar livsmedelsproduktion med högt djurskydd i fokus. Jag kommer att kämpa för en EU-politik som främjar smidig övergång till en livsmedelsproduktion som är mer hälsosam, human och hållbar.
5. Arbeta för striktare regler för importerade animaliska produkter
Importerade animaliska produkter måste leva upp till samma standarder som de som produceras inom Europeiska unionen.
6. Arbeta för att påskynda övergången till forskning utan djurförsök
Vi måste arbeta hårdare och smartare för att hitta sätt att minska och ersätta användningen av djur i forskning, lagstadgade tester och utbildning. Kommissionen måste införa tydliga strategier för att få detta att ske snabbare.
7. Arbeta för bättre förutsättningar för vilda djur
Jag vill att kommissionen tar fram nya åtgärder för att förbättra djurskydd och bevarandestatus för vilda djur, inklusive införandet av en positiv lista över djurarter som lagligt kan hållas som sällskapsdjur. Jag vill också ha strängare regler för djur i fångenskap. Jag anser att det är viktigt att vi vidtar åtgärder som kräver att vi samexisterar med vilda djur på ett mer humant och hållbart sätt.
8. Arbeta för ett förbud mot pälsdjursfarmning och mot att placera pälsprodukter från uppfödning på den europiska marknaden
Det är dags att avsluta den fasansfulla pälsdjursfarmningen. Jag anser att det är dags att förbjuda försäljningen av pälsprodukter från uppfödning på den europeiska marknaden, i linje med de uttalade önskemålen från miljontals EU-medborgare.
9. Arbeta för förbättringar för våra sällskapsdjur
Jag vill stärka kommissionens förslag till ny förordning för sällskapsdjur. Jag vill förbjuda dåliga avelsmetoder, säkra sällskapsdjurs välbefinnande under transport, bekämpa illegal handel och kräva striktare kontroller vid försäljning och annonsering online.
10. Verka för en djurskyddskommissionär i EU
Det är dags att ge djuren en bättre framtid. Vi måste undvika ytterligare en lång period av passivitet. Jag tror att en dedikerad djurskyddskommissionär äntligen kan ge djurvälfärden den prioritet den förtjänar.
Vi träffade i valrörelsen några av partiernas toppkandidater. Klicka på pilarna i citatsnurran för att läsa vad de vill åstadkomma inom djurpolitiken under mandatperioden.
Håll dig uppdaterad med de senaste EU-relaterade webbnyheterna.
Djurens Rätt undersökte vad väljarna tycker och sammanställde det i en opinionsrapport inför EU-valet 2024.
Opinionssiffrorna visar tydligt att väljarna är starkt engagerade i samtliga av de tio områden som kandidaterna kunde anta som löften för djuren. Enligt Djurens Rätts opinionsrapport vill nio av tio väljare se ett starkare djurskydd. Dessutom har en majoritet av de europeiska medborgarinitiativ som hittills har varit framgångsrika berört djurfrågor. Detta visar att EU-medborgare känner starkt för djuren, samtidigt som det indikerar att djurfrågor inte prioriteras tillräckligt på EU:s agenda.
I Djurens Rätts podcast På djurens sida! djupdyker vi i frågor kopplade till djurrätt, djurskydd och vego. I vår EU-special redde vi ut var partierna och deras kandidater står i djurfrågor för att underlätta för väljare som ville skicka en djurvänlig kandidat till Bryssel.
I maj 2020 presenterade EU-kommissionen Jord till bord-strategin (på engelska “Farm to Fork Strategy”) som senare välkomnades av Europaparlamentet. Målet med strategin är bland annat tryggad livsmedelsförsörjning, hälsosammare mat, miljövänligare jordbruk och högre djurskydd. I den antagna strategin ingick en översyn av EU:s djurskyddslagstiftning.
EU:s djurskyddslagstiftning är sedan länge utdaterad och översynen efterlängtad. Ambitionen är att anpassa lagstiftningen till den senaste forskningen, bredda räckvidden, förenkla tillämpningen, och därmed göra EU världsledande inom djurskydd. Översynen består av fyra lagstiftningspaket som täcker in hela djurens livscykel:
Förlagen skulle presenteras hösten 2023, men i oktober samma år stod det klart att EU-kommissionen backar från tre av fyra utlovade lagstiftningspaket. Förslagen som rör transport offentliggjordes i december medan förslagen som rör hållning av djur, slakt och djurskyddsmärkning är uppskjutna på obestämd tid. Läs mer om EU-kommissionens svek här och om transportförslagen här.
Mycket står på spel för djuren under mandatperioden 2024-2029. Djurfabrikslobbyn arbetar aktivt för att behålla status quo och har starka ekonomiska muskler som gör det svårt att tränga genom bruset. Stötta oss i kampen för ett starkare djurskydd i EU.