Djurens Rätt
Kampanj

Djurens kravlista 2025

Djurens Rätt behöver tyvärr återigen påminna regeringen om att de måste ta sitt ansvar när det gäller att få slut på plågsam bedövning vid slakt, att förbjuda att hönor och minkar hålls i trånga burar, att mer resurser måste satsas på djurfri forskning och att beteskravet både bevaras och utvecklas. Var med oss och öka pressen på regeringen inför 2025. 

Inför 2024 lämnade Djurens Rätt över en lista till regeringen på viktiga områden där förändring måste ske under året och uppmanade dem att ta sitt ansvar. Trots den starka opinionen för ett bättre djurskydd halkar Sverige efter andra länder i utvecklingen, och under det gångna året har regeringen långt ifrån levt upp till förväntningarna. Därför påminner vi återigen regeringen om deras ansvar.

Inför 2025 kräver vi följande från regeringen:

  • Ansträngningar för att främja djurfri forskning
  • Ett förbud mot burhållning av hönor
  • Ett förbud mot koldioxidbedövning av grisar 
  • Ett bibehållet och utökat beteskrav
  • Ett förbud mot pälsdjursfarmning

Var med och uppmana regeringen till förändring genom att skriva under Djurens Rätts kravlista för 2025. Djurens Rätt kommer lämna över namninsamlingen till regeringen i mitten av januari.

Skriv under
Vi kräver

Ansträngningar för att främja djurfri forskning

Hundratusentals djur utsätts för djurförsök i Sverige varje år. Många av försöken är plågsamma och medför ett stort lidande för djuren. Enligt EU-direktiv är medlemsstaterna bundna till att fasa ut djurförsöken så fort det är vetenskapligt möjligt, och Sverige kan göra mycket för att ta steg i rätt riktning. 

Regeringen behöver under 2025 satsa mer pengar på djurfri forskning, ta fram en handlingsplan för att fasa ut djurförsöken, och återställa finansieringen av Sveriges 3R-center till en nivå på åtminstone 15 miljoner kronor. 

Skriv under för försöksdjuren
Vi kräver

Ett förbud mot burhållning av hönor

Fortfarande trängs mer än 100 000 hönor i burar i Sverige. Burarna är så trånga att hönorna inte kan sträcka ut sina vingar ordentligt. Burhållningen har stora djurvälfärdsbrister och skadar Sveriges anseende på djurskyddsområdet. Många konsumenter och företag väljer redan bort buräggen, men politiska beslut behövs för att de sista burarna ska bli tomma. 

Regeringen behöver under 2025 införa ett förbud mot burhållning av hönor i lagstiftningen. 

Skriv under för hönorna
Vi kräver

Ett förbud mot koldioxidbedövning av grisar

Idag utsätts omkring 2,5 miljoner grisar varje år i Sverige för plågsam koldioxidbedövning vid slakt. Grisar upplever starkt obehag och smärta och får kvävningskänslor av koldioxid vilket gör att de kämpar för att ta sig bort från gasen. Bedövning med koldioxid är den vanligaste bedövningsmetoden vid slakt av grisar, trots att det varit känt i mer än 20 år att metoden har allvarliga djurskyddsbrister. Det måste sättas ett slutdatum för när koldioxidbedövning av grisar inte längre får användas, och avsättas mer resurser till forskning om bättre bedövningsmetoder.  

Regeringen behöver under 2025 säkerställa att det införs ett slutdatum för när koldioxidbedövning av grisar inte längre får användas.  

Skriv under för grisarna
Vi kräver

Ett bibehållet och utökat beteskrav

Det svenska unika beteskravet för kor är hotat från delar av både mjölkbranschen och politiken. I resultatet av den utredning om konkurrenskraft och djurskydd, som tillsattes av regeringen i början av 2023, föreslår utredaren att beteskravet för kor i lösdrift ska slopas. En samlad djurskyddsexpertis har kritiserat förslaget. EFSA, den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, slog så sent som år 2023 fast att kor bör ges tillgång till bete. Över 110 000 personer har skrivit under namninsamlingen Jag vill beta, som överlämnades till landsbygdsministern i september. Att kor får beta är grundläggande för djurvälfärden. Fler, inte färre djur, bör få komma ut på bete. 

Regeringen behöver under 2025 säkerställa att beteskravet för kor behålls och att det utökas så att rätten att få komma ut på bete även gäller tjurar och kalvar. 

Skriv under för korna
Vi kräver

Ett förbud mot pälsdjursfarmning

Djurens Rätt har länge arbetat för att pälsdjursfarmningen ska avvecklas. I september 2023 kom den glädjande nyheten att regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna i sin budgetproposition avsatte 180 miljoner kronor för frivillig avveckling av de sista minkfarmerna, samt att det ska inledas ett arbete med att se över djurskyddslagstiftningen för att utreda om pälsdjursfarmning ska förbjudas. Vi är nu närmare än någonsin att få stopp på lidandet, och stänga den sista pälsdjursfarmen. 

Regeringen behöver under 2025 göra verklighet av sina löften och gå vidare med att presentera resultat av den förbudsutredning de sagt att de ska genomföra. 

Skriv under för pälsdjuren
Blixtaktion

Djurens kravlista 2025

Vi behöver tyvärr återigen påminna regeringen om att de måste ta sitt ansvar när det gäller att få slut på plågsam bedövning vid slakt, att förbjuda att hönor och minkar hålls i trånga burar, att mer resurser måste satsas på djurfri forskning och att beteskravet både bevaras och utvecklas.

Djurens kravlista 2025

19 004 underskrifter - Nu satsar vi på 20 000!

Jag vill skriva under för djuren!

I nästa steg kan du slutföra din namnunderskrift.

För att registrera din underskrift och informera dig om arbetet för djuren sparar vi uppgifterna du lämnar. Namn och ev. motivering blir den underskrift vi lämnar över i kampanjen. Vi hanterar uppgifterna enligt dataskyddsförordningen vilket garanterar att dina uppgifter skyddas och inte lämnas ut på något annat sätt. Läs mer i vår integritetspolicy.

De senaste namnunderskrifterna - Tillsammans förändrar vi världen!

Självklarhet att djur måste försvaras!

- Gun-Britt Tiderman

Varför måste djur lida för vår skull, de har rätt att leva sina korta liv utan att behandlas, som okänsliga verktyg, när de har precis samma känslor, som oss, de lider oerhört.

- Claire Althoff

Vidrigt 👿

- Eva Palmér

Djur ska inte plågas.❤️

- Patricia Mesina

Djurens rättigheter fortsätter att negligeras. Vi måste ändra på detta.

- Petra Wikström

Det är jätte viktigt att kämpa för djurens rättigheter.

- Charlotte Nordlund

Djur ska inte plågas!

- Susanne Karlsson

Alla djur ska ha det bra älskar djur bättre än många människor!

- Monica Köhl

ALLA har vi ett liv

- Jan Kihlstedt