Det är dags att förbättra djurskyddet i Europa.
Under hösten 2023 bröt EU-kommissionen sitt löfte om att presentera en översyn av EU:s djurskyddslagstiftning. Av de fyra lagförslagen som var utlovade – hållning av djur, djurtransporter, slakt och djurskyddsmärkning – valde kommissionen att backa från alla utom ett. Endast förslaget om djurtransporter presenterades i sin helhet, och det förslaget lämnade mer att önska.
Djurens Rätt uppmanar EU-kommissionen att ta sitt ansvar för djuren och se till att djurskyddet blir en nyckelprioritering under nästa mandatperiod. Skriv under idag och hjälp oss sätta stopp för lidandet.
Till EU-kommissionen: Det är dags att förbättra djurskyddet i Europa. Miljarder djur varje år får utstå lidande i Europa och ingenstans i världen finns det fler djur än på djurfabrikerna. De behandlas som produkter, trots att de är kännande individer med egna intressen och behov.
Djur är fria individer
Jag är 61 år och blev vegetarian när jag var 26 pga etiska skäl. Jag fick reda på hur djuren vi äter får lida. Alla djur har ett medvetande och vi har som människor ingen rätt att behandla dem på det grymma, hänsynslösa sätt som vi gör
Stackars djur De måste fy det bättre
Avskaffa köttproduktionen i Sverige.
Skriver under för djurens bästa !
Hur kan vissa människor tro att det är ok att hantera djur hur som helst. Det borde vara ett krav att ha god djuromsorg för att få ha djur.
En självklarhet eftersom alla vi som lever på jorden har lika stor rätt att finnas.
Det är SÅÅ självklart! Djuren ska inte behöva lida pga människans girighet.
Inga djur ska lida!
Nedan följer några av de mest akuta problemen för djur i Europa.
Mer än 11 miljarder kycklingar dödas varje år i Europa. Den tillväxtinriktade aveln har lett till turbokycklingar som växer så snabbt att de får ont. De förväntas öka 50 gånger sin vikt under sin livstid, som är cirka 35 dagar.
Omkring en miljon nykläckta tuppkycklingar från äggindustrin dödas varje dag i Europa. De sorteras ut för hand på kläckeriet och slängs sedan på transportband som leder till en kvarn med vassa knivar eller till en gaskammare. Forskning pågår för att kunna könssortera äggen redan innan de kläcks för att undvika dödandet, och Djurens Rätt driver politiskt arbete för att förbjuda avlivning av friska tuppkycklingar.
I genomsnitt får kor på mjölkfabriker leva i fem år innan de slaktas. För att producera mjölk måste de bli dräktiga varje år. Deras kalvar tas ifrån dem kort efter födseln. Både kon och kalven stressas av separationen och att inte vara tillsammans strider mot deras naturliga beteende. Den höga mjölkproduktionen som bland annat avel lett till, sliter på korna och leder till smärtsamma sjukdomar som juverinflammation. Hälta är en annan vanlig och mycket smärtsam åkomma hos korna i mjölkfabrikerna.
Den stora majoriteten av grisar lever på djurfabriker och får aldrig komma ut för att böka i jorden. De flesta av suggorna i EU hålls i burar, det vill säga fixerade, omkring halva tiden av deras liv. Burarna är så små att suggan bara kan stå upp och ligga ned, hon kan inte ens vända sig om. Det här leder till allvarlig stress och frustration med beteendestörningar som följd. Det är fortfarande mycket vanligt i EU att smågrisarnas svansar klipps av under deras första levnadsvecka, trots att det varit förbjudet i omkring 30 år. Den vanligaste metoden för att bedöva grisar vid slakt är att använda koldioxid. Grisar upplever starkt obehag och får kvävningskänslor av gasen, vilket gör att de kämpar för att ta sig därifrån. Det kan ta uppemot 1,5 minut i gasen innan de till slut förlorar medvetandet.
Det vanligaste sättet som fiskar dör på i fisket är att de kvävs i luften efter att de tagits upp eller att de dör i samband med att de strupskärs eller rensas, när de fortfarande är vid medvetande. Fiskarna som föds upp i fiskfabriker utsätts för allvarligt lidande orsakat av trängsel, stressande hantering, transporter och smärtsam slakt.
I pälsdjursindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Resten av deras kropp används sällan. Det är en industri som existerar för att tillfredsställa efterfrågan på lyxvaror och detaljer i kläder, vilket leder till att miljontals djur dödas.
Transporter innebär ett stort stressmoment och en stor skaderisk för djuren. De stressas bland annat av att blandas med främmande individer på transporten, av kraftig kyla eller värme, trängsel, lastbilens svängningar och vibrationer och den främmande miljön. Djur kan idag transporteras i flera dygn eller till och med veckor inom EU och till länder utanför EU.
Med tanke på de akuta och omfattande problemen uppmanar vi EU-kommissionen att vidta kraftfulla åtgärder. Här nedan presenterar vi våra specifika krav till kommissionen:
Djurens Rätt strävar efter en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Är du med oss och vill göra en skillnad för djuren i Europa? Skriv under namninsamlingen idag.