Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_8
10 July 2023

Antalet minkar i bur har halverats på bara två år

Ny data visar att den globala siffran för hur många minkar som föds upp och dödas för sin päls har halverats på bara två år. Halveringen innebär att 16 miljoner färre individer hölls på minkfarmer år 2022 jämfört med år 2020. Minskningen i Sverige är hela 66 %, bland annat tack vare Djurens Rätts arbete.

– Att färre minkar lider på pälsdjursfarmer visar att vårt gemensamma arbete globalt gör skillnad. Det ger mig också en stark motivation att kämpa för de sista minkarna. Djurens Rätt fortsätter arbeta prioriterat med frågan tills den sista minkfarmen är stängd, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Enligt beräkningar gjorda av Djurens Rätt har antalet minkar som föds upp och dödas på minkfarmer minskat mer i Sverige än genomsnittet globalt, med 66 %. Det fanns ungefär 220 000 minkar kvar på svenska minkfarmer 2022 vilket var en minskning med hela 430 000 individer sedan 2020. Detta tack vare Djurens Rätts arbete för kraftiga restriktioner under pandemin med avelsförbud som följd, i kombination med extremt dålig lönsamhet i pälsindustrin.

Minskningen globalt har skett i samtliga delar av världen där minkfarmer finns, inkluderat Europa, Nordamerika och Kina. I EU har produktionen av minkpäls minskat från 18 miljoner pälsar 2020 till 7,5 miljoner 2022, och den globala trenden har varit nedåtgående sedan åtminstone 2014.

Statistik över minkpälsförsäljningen de senaste åren.

Statistiken visar att nedgången i pälsindustrin är global. Det finns med andra ord inga tecken på att pälsproduktion flyttar till Kina när allt fler länder avvecklar, vilket ofta påstås av de som vill att minkfarmerna i Sverige ska finnas kvar. Även i Kina har efterfrågan minskat och råa pälsar har lagts på hög.
 

Den signifikanta minskningen av handeln med päls indikerar en stark vändning i pälsens popularitet som modeplagg. Konsumenter, designers, och lagstiftare säger nej till det omoraliska med att skapa mode av döda djurs pälsar. Bara under de senaste fem åren har nio europeiska länder introducerat förbud mot pälsdjursuppfödning och mer än 10 städer i USA har förbjudit försäljning av pälsprodukter. Risken för smitta av SARS-CoV-2 bland minkar har ytterligare minskat lönsamheten hos minkfarmerna. 

Det svåra ekonomiska läget för pälsdjursindustrin innebär ett bra läge för EU-kommissionen att besluta om ett förbud mot pälsdjursuppfödning i hela EU tillsammans med ett förbud mot handel med pälsprodukter. Detta kan göras i linje med det framgångsrika medborgarinitiativet Fur Free Europe som Djurens Rätt var med och initierade och som närmare 100 000 svenskar skrev under. 

– EU behöver nu lyssna på medborgarna som är tydliga med  att minkar inte hör hemma i små gallerburar. Det är hög tid för ett pälsfritt Europa, avslutar Camilla Bergvall.

Stöd oss

Stöd arbetet för minkarna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Bli medlem
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: