I början av året röstade riksdagen igenom att ett nytt brott, grovt djurplågeri, infördes i brottsbalken. Lagförändringen trädde i kraft 1 juli 2022. Djurens Rätt har länge arbetat för att det ska bli hårdare straff vid brott mot djur och är glada att vi nått denna framgång.
Ännu en framgång ägde rum under våren när riksdagen röstade igenom att ID-märkning och registrering av katter ska bli obligatoriskt. Djurens Rätt har länge arbetat för att katternas status ska höjas och gläds åt att riksdagens tog detta viktiga beslut för katterna som gäller från 1 januari 2023.
I mörkret som omslöt oss alla när Ryssland invaderade Ukraina gick djurvänner ihop. Ekonomiska bidrag och förnödenheter till ett värde av mer än 750 000 kr har under året förmedlats till organisationer och volontärer i och kring Ukraina. Framförallt är det olika verksamheter som tar hand om familjedjur, hundar och katter, som har fått stöd med pengar till foder och transporter.
Vår 3D-animerade film “Världens bästa djurskydd” visades under våren som bioreklam och blev också flerfaldigt prisad. Filmen kammade bland annat hem det prestigefulla priset Sveriges bästa animation på Roygalan. Tidigare under året utsågs även filmen till Månadens film i Tidningen Resumé och Månadens kampanj hos Filmstaden. Filmen är till stor del finansierad av Djurens Rätts medlemmar och följare genom en crowdfunding-kampanj.
Djurens Rätt lanserade ihop med förlaget Trinambai succéboken "Så skapar vi en vegansk värld - ett pragmatiskt förhållningssätt" översatt på svenska! Boken är skriven av Tobias Leenaert och bokens förord är skrivna av Peter Singer och Djurens Rätts generalsekreterare Benny Andersson. Vill du köpa ett exemplar finns den i Djurens Rätts webbshop.
Kentucky Fried Chicken (KFC) Sverige tar stora kliv mot en grönare och mer djurvänlig framtid. Företaget har efter samtal med Djurens Rätt bestämt sig för att sätta tydliga vegomål vilket innebär att 50 % av proteinerna företaget säljer år 2030 kommer att vara vego.
Det europeiska medborgarinitiativet Save Cruelty Free Cosmetics som Djurens Rätt varit drivande i gick i mål i början av hösten med totalt 1,4 miljoner underskrifter från EU-medborgare. Nu är det upp till EU-kommissionen att agera för ett EU fritt från plågsamma djurförsök!
Under året har vi lämnat in över 50 polisanmälningar gällande brott mot djur som skett i Sveriges djurfabriker. Vår anmälan mot en djurfabrik i Grums ledde till att åtal har väckts, och rättegång äger rum under våren 2023. Djurens Rätt arbetar enträget för att rättsväsendet ska ta brott mot djur på allvar.
Den socialdemokratiska regeringen beslutade om att tillsätta en utredning om kameraövervakning på slakterier under året. Djurens Rätt har länge arbetat för att kravet ska bli verklighet och gläds därför åt regeringens besked. Utredningen ska redovisas senast 31 maj 2023.
Tillsammans samlade vi in 35 198 underskrifter för inrättandet av en djurskyddsminister och en expertmyndighet för djurskydd. Samtliga underskrifter lämnades in till den nytillträdde statsministern Ulf Kristersson efter valet i september. En sådan minister har ännu inte tillsatts ännu men vi kommer fortsätta trycka på för att en minister som sätter djurens intressen högst upp på agendan ska bli verklighet.
Under hösten inledde Djurens Rätt en informationskampanj, tillsammans med andra organisationer i Europa, med en uppmaning till livsmedelskedjan Lidl att sluta sälja turbokycklingar och börja arbeta enligt kriterierna i European Chicken Commitment (ECC) på hela sin europeiska marknad. Låt Lidl veta vad du tycker genom att skriva under uppropet.
Djurens Rätt polisanmälde en kycklingfabrik i Strängnäs för grovt djurplågeri efter att vi fått ta del av bild- och videomaterial från en anonym källa. Detta uppmärksammades i Aftonbladets program “200 sekunder” i november. Följden blev att många fler fick upp ögonen för de plågsamma kycklingfabrikerna.
Under året har Djurens Rätt uppnått milstolpen att över 50 företag ha sagt nej till turbokycklingar och ja till mer utevistelse genom att börja jobba enligt kriterierna i ECC. Ett av företagen som valt att säga nej till turbokycklingar i år är Scandic Hotels Group, där policyn inkluderar hela deras marknad bestående av 270 hotell i Norden, Polen och Tyskland. Även Picadeli antog en policy som gäller för hela deras europeiska marknad, och stora aktörer som Best Western Scandinavia, O'Learys och Harrys har också börjat arbeta enligt kriterierna under året som gått.
På drygt ett halvår uppnådde medborgarinitiativet Fur Free Europe en miljon underskrifter. Nu kämpar vi för att ett pälsfritt Europa ska bli verklighet när det går i mål i maj 2023! Har du inte skrivit under gör det idag.
Stort tack till dig som har stått med oss på djurens sida under 2022! Det är tillsammans med våra medlemmar som vi kan fortsätta arbeta för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv.