Djurens Rätt befinner sig just i London för ett möte med organisationen BUAV, British Union for the Abolition of Vivisection, om vårt samarbete i djurförsöksfrågor.
Och det är organisationen BUAV som ligger bakom avslöjandet som de kallar Born To Die – en hjärtskärande berättelse om bara några veckor gamla hundvalpar som används i djurförsök på en försöksanläggning i Cambridgeshire i Storbritannien. Laboratoriet ägs av det amerikanska läkemedelsföretaget Merck, Sharp and Dohme.
Bilderna och filmmaterialet, inspelat under åtta månader med slut i december förra året, visar hur hundvalparna skriker när de tas från sin kull, infekteras med sjukdomar, drabbas av panik vid injektionerna och sedan dödas för att dissekeras, och hur liten, eller ingen, ansträngning som görs för att omplacera tikarna.
Ett konkret exempel på hur det kunde gå till som BUAV:s utredare kunde dokumentera rörande beaglehonorna Bonnie och Billie. De transporterades dräktiga från Holland till laboratoriet i Storbritannien i augusti 2013. I september fick Billie sex valpar, som togs från henne när de var fyra veckor gamla. Mellan den 4 och 10 oktober dödades och dissekerades valparna. Den 15 oktober dödades ytterligare tre av Bonnies valpar, sex veckor gamla. Den 17 oktober dödades de sista av Bonnies och Billies valpar, också de sex veckor gamla. Företaget ville då avliva Bonnie och Billie, men BUAV:s utredare lyckades få dem omplacerade till ett nytt hem.
Totalt dödades 92 beaglevalpar under de åtta månader som BUAV genomförde sin undersökning, liksom tio vuxna beaglehundar, minst 15 kattungar, och ett okänt antal kaniner, kycklingar och kalvar.
Valparna används för testa vacciner för sjukdomar som kennelhosta, parvovirus och calicivirus.
BUAV menar att deras dokumentation visar hur djurens lidande inte begränsades så som lagen föreskriver att det ska göras, och har begärt att hanteringen av djuren på anläggningen måste utredas. BUAV menar också att det går att använda djurfria testmetoder till de försök som de har kunnat dokumentera att djuren utsätts för.