Djurens Rätt
07 November 2013

Blackfish - en film som berör och upprör

Uppdatering: Från 1 mars 2014 finns Blackfish tillgänglig på svensk Netflix.

Den fängslande dokumentären Blackfish handlar om späckhuggare i nöjesindustrin och tar upp konsekvenserna av att hålla djur i fångenskap blott för sitt underhållningsvärde.  Späckhuggaren Tilikum är filmens huvudkaraktär, en späckhuggare  på Sea World Orlando i Florida som varit inblandad i inte mindre än tre dödsfall. Sea Worlds officiella förklaringar visar inte hela sanningen bakom incidenterna och den här dokumentären tar med oss på en resa in bakom kulisserna och berättar en djupare historia om djurens liv. Detta bland annat genom tidigare filmat material från parkerna och genom intervjuer med före detta tränare på Sea World som berättar om sin upplevelse nu och då.

Det finns inga rapporterade fall på att späckhuggare i det vilda har attackerat människor och i filmen får vi bland annat möta en forskare som förklarar vad som händer med djurens psyke när de fråntas sin naturliga miljö. Filmen ger oss onekligen en djupare insikt i späckhuggarnas liv och vi får se svindlande bilder på de fantastiska djurens liv i det vilda. En miljö med milsvida skillnader från det instängda livet på nöjesparkerna. Oavsett hur insatt en är i frågor om djurs rättigheter så är svårt att lämna biosalongen oberörd efter denna film.

Många människor går på djurparker, cirkusar och shower där djurs hålls i fångenskap för sitt underhållningsvärde. Det är få som stannar upp och tänker på hur detta påverkar djuren.  Costa Rica är ett av de få länder i världen som har slutat att ha djur i djurparker. En nyhet som togs upp i media under sommaren 2013. Läs mer om beslutet här.

Efter filmen intervjuades filmens producent Manuel Otezya  av moderatorn Johanna Jansson. Manuel berättade att många människor blir starkt berörda av filmen och undrade vad de kan göra för att engagera sig och ta ställning för djuren. Han tipsade bland annat om sidan voiceoftheorcas där tidigare tränare delar med sig av faktaför att ge en röst till de som inte har en själva. Han säger också att de inte väntat sig så stor internationell uppmärksamhet för filmen men hoppas att den kan bidra till en förändring. Folks reaktioner på filmen kan bland annat hittas under taggen #blackfish i sociala medier. I filmen skymtar vi även den amerikanska djurrättsorganisationen Peta som har engagerat sig i frågan och skriver mer om detta här på sin hemsida.

Djurens Rätt arbetar för ett samhälle där djur inte ses som underhållning. Vi arbetar mot alla former av utnyttjande av djur i underhållningssyfte. Det ligger inte i djurens intresse att transporteras eller att tvingas göra konster. Djur är inte underhållning! Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med frågan.

Filmen Blackfish visas tre gånger under filmfestivalen. Läs om mer om filmen och se trailern här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: