Genom att ställa djurskyddskrav kan kommuner och offentliga upphandlare göra skillnad i den lokala upphandlingen. Ett sätt att göra det på är att inte köpa in ägg från hönor som lever sina liv i burar.
Djurens Rätts kartläggning "Buräggsfria listan" visar vilka kommuner som gör just detta. I år har 264 kommuner valt bort buräggen.
– Det här är en väldigt glädjande utveckling. Min bild är att kunskapsnivån kring frågan är hög runt om i landet. Både politiker och tjänstepersoner på kommunal nivå har insett att burägg hör till historien. Det är dags för landets lagstiftare att komma till samma insikt nu, säger Cecilia Mille, projektledare för kartläggningen på Djurens Rätt.
Det har gått 12 år sedan Djurens Rätt inledde en kampanj mot burägg. Mycket har hänt sedan dess då alla stora matvarukedjor, förutom ICA, har tagit bort buräggen från hyllorna. Andelen hönor som sitter i burar i Sverige har under samma period gått ned från 40 procent till omkring 9 procent. Trots den stora minskningen hålls fortfarande omkring 750 000 hönor i burar i Sverige.
– Att en höna inte ska behöva leva sitt liv på en yta mindre än ett A4-ark, och inte kunna sträcka ut sina vingar, är det minsta vi kan begära. Därför är det glädjande att fler kommuner väljer bort buräggen och på så sätt visar vägen framåt, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens Rätt