Genom att kommuner och offentliga upphandlare ställer verkningsfulla djurskyddskrav, så kan de göra skillnad för miljoner djur. Ett enkelt sätt att ställa krav på är att inte köpa in ägg från hönor som lever sina liv i burar. Djurens Rätts kartläggning "Buräggsfria listan" visar vilka kommuner som gör just detta. I år har 270 kommuner valt bort buräggen.
– Det här är en väldigt lovande utveckling, och bland det fåtal kommuner som ännu saknas på listan är anledningen ofta att de har ett upphandlingsavtal som löper under några år. Snart kommer ingen kommun längre köpa burägg, säger Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor hos Djurens Rätt.
Djurens Rätt har i flera decennier arbetat mot burhållning av hönor. För 13 år sedan lade Djurens Rätt om strategin, och sedan dess har antalet hönor i bur minskat med 85 procent till att idag ligga på 6 procent. Trots den stora minskningen hålls fortfarande omkring 500 000 hönor i burar i Sverige.
– Det är glädjande att antalet kommuner som väljer att ta ställning för hönorna ökar för varje år. Att en höna lever sitt liv i en bur som inte är större än ett A4-ark är fruktansvärt och måste få ett stopp. Må detta bli sista påsken som vi pratar om burägg!, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
I årets undersökning är det bara två kommuner som svarat att de har burägg. I de flesta av de andra fallen handlar det om att de inte svarat eller inte vet/har kompetens att svara på frågan och är därför inte med på listan.