Djurens Rätt
14 January 2014

Dansk polis löser mysteriet med döda kor men fartyget har redan lämnat Östersjön

Tidigare i januari skrev vi om nyheten att upphittade döda kor i Skåne kan ha utsatts för djurplågeri. Sydsvenskan har följt händelsen och publicerat flera artiklar kring detta. Vi summerar här kort vad som hänt.

I en artikel den 10 januari skriver Sydsvenskan att dansk polis tror sig ha spårat de döda korna till ett libanesiskt skepp vid namn Abou Karim IV. Skeppet bar en last av nordamerikanska avelskor på export till Ryssland och ska enligt dansk polis ha nekats att lasta av elva döda djur vid en rysk hamn efter att ha passerat Kielkanalen. Teorin är nu att korna då istället dumpats nordost om Bornholm, i höjd med Christiansø. Polisens uppgifter säger att fartyget hamnat i storm norr om Spanien, i Biscayabukten och att det kan vara då korna har skadats eller dött. Redaren Mohamad Khalifeh bekräftar att flera kor på fartyget dött på Atlanten men nekar till att de skulle ha dumpats i Östersjön.

Uppgifter kring obduktioner som genomförts på de ilandspolade korna tyder dock på att korna avlivats innan de kastats i sjön. - Troligen sköts två av dem med någon typ av bultpistol, säger polisens utredare Katarina Nyborg. Polis och åklagare anser att detta talar för att korna drabbats av någon sjukdom och dödats för att stoppa spridning.

Skeppet flyr ut ur Östersjön

Den 14 januari framkommer det att skeppet har lämnat Östersjön. Efter att skeppet den 30 november nekats av ryska myndigheter att lasta av de döda djuren i en hamn utanför St Petersburg vände det tillbaka och satte kurs mot Borgholm. Fartygets sändare visar hur skeppet den 2 januari rört sig långsammare än förväntat, öster om Simrishamn, för att sedan vända tvärt österut i riktning mot Litauen. Förmodligen efter att kokropparna lastats av i Östersjön. Sydsvenskan skriver nu att danska myndigheter släpper händelsen om det är så att djuren inte bär på någon smitta.

Tillåtet att dumpa döda djur på öppet hav

Miljöåklagare Ingvar Wennersten säger att det normala nu är att lämna över ärendet till landet där fartyget hör hemma. Det är tillåtet att dumpa döda djur på öppet hav i Atlanten, men inte i Östersjön. I ett tidigare uttalande sa Ingvar Wennersten att -Vi vill ju se till att detta inte händer igen, både ur en djurskydds- och en miljöaspekt. Östersjön är i praktiken en insjö, och en väldigt sårbar sådan. Det är häpnadsväckande att man över huvud taget kommer på tanken att kasta i större döda tamdjur där.

Jørgen Christensen vid polisen i Sydsjälland säger att han räknar med att danska staten kommer att driva frågan vidare om det skulle visa sig att korna skulle bära på svåra sjukdomar. I annat fall så slipper förmodligen besättningen undan helt utan påföljd. Detta på grund av att fartyget nu är utom räckhåll för både svensk och dansk polis.

Inte ovanligt

Många djur transporteras på det här sättet, speciellt de som används inom aveln. Djurens Rätt arbetar för att export av levande djur för slakt eller vidare uppfödning i andra länder inte ska förekomma. Vi ställer krav på bättre villkor för djuren och färre och kortare transporter, riktade till både politiker, myndigheter och branschorganisationer.

Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: