Bakgrunden till polisanmälan är att djurhållningen på fastigheten har brustit på flera plan och återkommande vid flera kontroller som länsstyrelsen i Västra Götaland har gjort. Bristerna i djurhållningen har varit så uppenbara att de borde ha uppmärksammats av djurhållaren och de är straffbara enligt Djurskyddslagen.
– Djuren har hållits i mycket smutsiga, blöta och undermåliga miljöer. Enkelt sammanfattat har dessa djur utsatts för djurskyddsbrott. Har vi en lagstiftning som ska skydda djuren, så måste den också användas. Därför gör vi nu en polisanmälan, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Nötdjuren har sjunkit ned flera decimeter i gödsel och urin. De har vistats i blöta, mörka och smutsiga stallar. Den bristande renhållningen och undermåliga skötseln har lett till att djuren utvecklat så kallat gödselpansar. Länstyrelsen skriver i sitt föreläggande att “majoriteten av nötkreaturen hade kraftiga till mycket kraftiga gödselpansar på lår, buk, i armhålor och på benen.” I praktiken innebär gödselpansar att klåda, smärta samt hudskador kan uppstå och orsaka omfattande lidande för djuren. På en tjur i anläggningen kunde kraftiga gödselpansar, gödselbrännor och sår ses vilket tyder på att tjuren vistats i en smutsig miljö under längre tid.
Länsstyrelsen har utfärdat ett föreläggande till djurhållaren om önskade förbättringar. Djurens Rätt menar att länsstyrelsen enligt reglerna i djurskyddslagen varit skyldiga att åtalsanmäla ärendet. Brotten som djuren utsatts för omfattas också av den absoluta åtalsplikten, som åklagarna har att följa.
– Djurskyddslagen har som huvudsyfte att skydda djur från onödigt lidande. Djuren på köttgården i Vara har utsatts just för sådant lidande och då måste vi ge dessa djur den rättvisa de har rätt till, säger Camilla Bergvall.
Brott har begåtts i näringsverksamheten enligt följande paragrafer i Djurskyddslagen: