Djurens Rätt
05 April 2016

Djurens Rätt gör film om hemlösa katters utsatthet

Filmen är en kortfilm där vi får följa förvildade katter före och under arbete med kastrering enligt TNR-M. Under våren filmas katter i Skåne och på Ekerö. Vi får följa några av katterna: Från ett liv i utsatthet till en ny tillvaro där de bor kvar i sina revir men är skyddade från köld, svält och sjukdomar.

 - Samarbetet är ett nytt sätt för oss att nå ut med det viktiga budskapet om katters utsatta situation. Det finns en stor problematik kring hemlösa katter i Sverige idag. Förvildade katter är svåra att placera i vanliga hem. Genom att kastrera katterna, och låta de katter som inte går att placera om stå under uppsikt av engagerade privatpersoner minskar lidandet för dessa katter. Det här har visat sig vara inte bara den djuretiskt mest riktiga metoden, utan också den effektivaste för att lösa problemet med hemlösa katter, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

TNR-M står för Trap, Neuter, Return och Manage och innebär att katterna fångas in, kastreras och vaccineras för att sedan släppas tillbaka till sina revir där de hålls under uppsikt. Med hjälp av volontärer får katterna tillsyn, omsorg, mat och möjlighet till boende i vinterbonade och vindskyddade katthus. Metoden används i många andra länder, bl.a. Norge, hela USA, Canada, Italien och England. Djurens Rätt vill att metoden blir erkänd även i Sverige som den bästa metoden för att minska lidandet för förvildade katter, och att metoden införs brett.

I filmen får vi även möta Lina Flyrén som är veterinär och hennes kollega Andrea Gunnarsson, som har startat Kastreringsbussen. De berättar om problemet med hemlösa katter och om sin syn på lösningar. I övrigt är det katterna som har huvudrollerna i filmen.

 - Det är ju många som gillar katter, men ganska få som känner till att det finns omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige. Därför behövs den här filmen. Djurens Rätt kom till mig med idén och jag tycker att de har ett viktigt budskap. Vi filmar katter som bor på en återvinningscentral, i en park och på en ö. Det är deras story, säger regissören Anna Asplund.

Om filmen

Regi och manus: Anna Asplund

Foto: Carl Herdenberg och Anna Asplund

Filmen utkommer senare i år. 

Dela: