Många har uppmärksammat de missförhållanden som skett på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm efter Aftonbladets granskning i förra veckan. Mer än 90 av Sveriges kommuner har valt att stoppa inköpen av Kronfågels kött till skolor, förskolor och äldreboenden. Även Svenska kocklandslaget har avbrutit samarbetet.
Idag meddelar styrelsen i koncernen Scandi Standards att VD:n får sparken efter skandalen. Djurens Rätts riksordförande är dock kritisk till beslutet och menar att det lägger skugga på det systematiska felet i djurfabrikerna:
– Vi kan inte fortsätta slakta i den takt som sker i djurfabrikerna idag. Det är inte enskilda medarbetares fel utan det är det systematiska felet som ligger till grund för problemen. Ett VD-byte kommer inte att förändra situationen för kycklingarna. Det är Kronfågels slaktfabrik som måste förändras, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Kronfågels fabrik utanför Katrineholm hanterar 200 000 kycklingar om dagen. Det innebär att en miljon kycklingar sätter livet till i djurfabriken i veckan. Trots att missförhållanden rapporteras kontinuerligt från fabriken får verksamheten fortsätta utan några större påföljder.
– Brott mot djurskyddslagen måste generera i högre straff. Ett företag som Kronfågel kan inte komma undan gång på gång med djurplågeriet. En enda skållad kyckling är en skållad kyckling för mycket. Sveriges politiker måste ta ansvar och säkerställa att djurskyddslagen är tillräckligt och att den efterföljs, säger Camilla Bergvall.
Djurens Rätt vill även se att hela branschen tar ett större ansvar djurskyddet och bland annat sänker takten på den löpande band-slakt som sker idag. Företag och offentlig sektor måste också ställa tydligare krav gällande hur uppfödning och slakt av kycklingar går till. För att detta ska bli en verklighet måste också en högre andel av våra livsmedel vara växtbaserade, och något Djurens Rätt ser är att fler och fler konsumenter allt mer väljer bort kycklingkött från tallriken.