Djurens Rätt
Manifestation för betesrätten 11 maj 2025. Foto: Linn Kristensen
12 May 2025

Djurens Rätt på kosläpp utanför Uppsala

Igår besökte Djurens Rätt ett kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att kornas betesrätt är hotad. Organisationen vill att fler, inte färre, djur ska få komma ut på bete. 

Efter en lång vinter inomhus får korna äntligen mer plats, mjukare underlag att vila på och färskt gräs att beta. Men det som firas vid kosläppen är långt ifrån självklart eftersom delar av mjölkbranschen och politiken verkar för att försämra eller slopa beteskravet. Igår deltog Djurens Rätt vid ett kosläpp utanför Uppsala för att uppmärksamma besökare om den hotade betesrätten. Anna Harenius, sakkunnig hos Djurens Rätt, var en av representanterna på plats: 

 – Vi är här för att belysa vikten av kornas rätt till bete under sommarmånaderna och menar att betesrätten istället bör utökas till att även omfatta tjurar och kalvar. Djurens Rätt vill att fler, inte färre, djur ska få komma ut på bete. 

En ny opinionsundersökning från Verian visar att 76 procent av svenskarna vill ha kvar dagens beteskrav, inklusive majoriteten av regeringspartiernas egna väljare. Dessutom visar omfattande forskning att kor mår bra av att beta. Trots detta föreslår en utredning tillsatt av regeringen att beteskravet bör slopas för kor i lösdrift, vilket motsvarar 8 av 10 kor i Sveriges mjölkfabriker.  

Ett argument för att ta bort beteskravet är att de som trots detta släpper ut korna skulle kunna få ekonomisk ersättning genom EU:s jordbrukspolitik. Ersättningen ges för åtgärder som går längre än den nationella lagstiftningen, och det är därför osannolikt att någon ersättning skulle kunna betalas ut för betesrätt i Sverige. Dessutom pågår en utveckling mot färre men allt större mjölkfabriker, där det ofta ses som ett problem att behöva ha korna på bete. 

 – Det är positivt att många bönder vill fortsätta att släppa ut korna, men utan ett beteskrav är det tyvärr mycket troligt att tusentals kor aldrig får komma ut på bete. Lagstiftningen är ett skyddsnät för djuren – och den behövs, säger Linda Björklund, sakkunnig hos Djurens Rätt.   

Namninsamlingen för att bevara betesrätten har nu samlat in över 172 000 underskrifter. Kampanjen  Jag vill beta har fått stort genomslag och uppmärksammats av både allmänheten och beslutsfattare.   

– Djurens Rätt vill bevara och utöka betesrätten, men också att kalvarna ska få stanna hos sina mammor, istället för att separeras kort efter födseln som är det vanliga idag. Vi arbetar för en stark djurskyddslagstiftning, förbättringar för djuren i mjölkfabrikerna och en värld där djur ses som individer med rätt till sina egna liv, avslutar Linda Björklund.  

Upprop

Skriv under för korna!

Du kan fortfarande skriva under uppropet! Har du inte redan gjort det, skriv under namninsamlingen för att bevara och utveckla beteskravet.

Skriv under här
Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: