Hajars fenor skärs av medan hajarna fortfarande är vid liv och sedan kastas deras stympade kroppar tillbaka i havet. Hajfensfiske, men också det hajfiske som är lagligt i EU, innebär ett stort lidande för djuren samtidigt som handeln med hajfenor driver på fångsten och dödandet av hajar. Djurens Rätt uppmanar därför EU-kommissionen att stoppa handeln med hajfenor.
I januari 2023 lämnades det europeiska medborgarinitiativet “Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln” in till EU-kommissionen efter att ha samlat in mer än en miljon underskrifter. EU-kommissionen uppmanades att stoppa handeln med hajfenor, och gick senare också ut med en inbjudan att lämna synpunkter på konsekvenserna av ett eventuellt förbud. Djurens Rätt framförde synpunkter och förslag på frågan om att förbjuda handel med hajfenor.
Hajfensindustrin är främst driven av efterfrågan på hajfenor för användning i mat och medicin. Förutom att orsaka smärta och lidande, bidrar fisket till minskade hajpopulationer globalt och går stick i stäv med insatser som görs för att bevara hajpopulationerna.
– Hajfensfiske är en helt oacceptabel hantering av de levande, kännande individer som hajar är. Det är uppenbart att dagens regler på området inte räcker. EU måste ta sitt ansvar och skärpa lagstiftningen genom att införa ett förbud mot handel med hajfenor, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Sedan 2013 förbjuder EU:s förordning om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg, lagring, omlastning och landning av hajfenor i EU:s vatten och på samtliga av EU:s fartyg. Hajfensfiske, det vill säga att hajens fenor skärs av när hajen är vid liv och resten av kroppen slängs tillbaka i havet, är alltså inte tillåtet i EU och EU:s medlemsländer inte är de största konsumenterna av hajfenor. EU bidrar ändå till hajarnas lidande, död och minskade hajpopulationer, eftersom en stor del av de hajfensprodukter som exporteras till och konsumeras i Asien kommer från EU-länder. Handeln med hajfenor driver på fångsten och dödandet av hajar.
Att EU-lagstiftningen säger att fenorna måste sitta kvar på hajkroppen när fartyget anländer till hamn är viktigt, menar Djurens Rätt, men inte tillräckligt. Djurens Rätt vill se att EU-förordningen om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg utökas till att omfatta export, import och transit av fenor från hajar men också av fenor från rockor.
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss att göra skillnad!