Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Familjedjur/Familjedjur_14
16 April 2024

Djurens Rätts uppmaning: Sverige, förenkla inte valpfabrikernas verksamhet

Djurens Rätt erfar att Sverige tillsammans med Finland och Danmark arbetar för att främja en linje inom EU som tillåter avlivning av hundar och katter utan veterinär, samt att avlivningen ska kunna ske av andra än veterinärmedicinska skäl. Djurens Rätt har därför kontaktat myndigheter och departementet med uppmaningen om att förhindra detta.

EU håller just nu på att utveckla en ny lagstiftning för hundar och katter som i grunden är bra. Men Djurens Rätt har, via källor med insyn i förhandlingsrummen, fått oroande information. Sverige verkar, tillsammans med Finland och Danmark, driva frågan om att det ska få vara fritt fram att avliva hundar och katter utan veterinär i EU, samt att det ska kunna ske utan veterinärmedicinska skäl. 

– Det är självklart att det ska vara en veterinär som sköter avlivningen och att det enbart får göras av veterinärmedicinska skäl. Jag häpnar över att någon skulle kunna tycka annorlunda och att Sverige nu verkar driva den linjen är upprörande, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Djurens Rätt anser att Sverige har valt en problematisk linje då det, förutom att skyddet för hundar och katter allvarligt försämras, även bidrar till flera oönskade verksamheter som sker i andra europeiska länder. Här finns till exempel stora valpfabriker (puppy mills) och problem med hemlösa hundar och katter. De negativa konsekvenserna för de djuren kan bli stora om Sveriges förmodade linje blir lagstiftning i hela EU.    

Att tillåta avlivning av hundar utan veterinärmedicinska skäl gör det enklare för en valpfabrik att systematiskt avliva tikar som inte längre är lönsamma. Det ger ett ekonomiskt incitament för denna typ av verksamhet att göra så. Likaså får de ett ekonomiskt incitament att både föda upp och avliva fler djur än vanligtvis om det inte krävs veterinär för avlivningen. 

–  I stället för att göra det lättare för valpfabrikerna i Europa så borde Sverige driva en linje där krav ställs på den som har en ekonomisk verksamhet som innefattar hundar och katter. Krav som gör det svårare för den typen av verksamhet att smita ifrån sitt djurskyddsansvar, avslutar Camilla Bergvall. 

Att avliva djur kräver både kunskap och erfarenhet för att det inte ska skapa onödigt lidande, att privatpersoner skulle kunna få tillåtelse att på egen hand genomföra detta är därför oroväckande. Djurens Rätts bestämda åsikt är därför att det ska vara ett krav att det är en veterinär som sköter avlivningen. Förhoppningen är, efter den kontakt och tydliga uppmaning som nu har skett med ansvariga myndigheter, att Sverige tydligt ska driva en linje där avlivning av hundar och katter ska ske av veterinär, samt att avlivning enbart får göras av veterinärmedicinska skäl.   

Stöd oss

Stötta vårt politiska påverkansarbete!

Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen och stärka kraven på djurfabriker.

Bli månadsgivare
Sebastian Wiklund

Sebastian Wiklund

Samhällspolitisk chef
Dela: