Djurens Rätt
07 July 2025

Djurskyddsmärkning blir obligatorisk i Schweiz – vad betyder det för EU?

Schweiz inför en obligatorisk djurskyddsmärkning som ska ge konsumenter tydligare information om djuren har utsatts för vissa typer av lidande vid uppfödning och slakt. Märkningen kan visa vägen för en gemensam djurskyddsmärkning i EU. 

Från och med den 1 juli i år kommer schweiziska konsumenter att få tydligare information om hur djuren i djurindustrin har behandlats. Animaliska livsmedel i Schweiz måste nu märkas med information om smärtsamma ingrepp på djur har gjorts utan smärtlindring eller bedövning. Det gäller kastrering och avhorning av tjurar och kor; kastrering, svanskupering och tandklippning av grisar; näbbtrimning av kycklingar och hönor, skärning av grodlår och tvångsmatning av gäss och ankor vid framställning av foie gras. Tvångsmatning har varit förbjudet i Schweiz i mer än 40 år men metoden är fortfarande laglig i andra länder. Den nya djurskyddsmärkningen blir obligatorisk även för importerade produkter. 

Alla företag som säljer livsmedel, inklusive restauranger, småföretag och detaljhandelsbutiker blir skyldiga att använda den nya märkningen, som införs under en tvåårig övergångsperiod. Enligt den schweiziska regeringen kommer märkningen att ”öka transparensen för konsumenterna, så att de kan göra välgrundade köp”.   

Schweiz passar även på att skärpa reglerna för import av päls och pälsprodukter. Butiker och onlineförsäljare blir nu skyldiga att bevisa att de pälsprodukter de erbjuder uppfyller schweiziska djurskyddsnormer.  

Djurskyddsmärkning saknas i Sverige och i EU 

Någon renodlad djurskyddsmärkning likt den som nu införts i Schweiz finns idag inte i Sverige. I Europa har antalet nationella djurskyddsmärkningar ökat de senaste åren med både privata och statliga initiativ i bland annat Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Österrike och Spanien. Men Schweiz märkning sticker ut genom att vara obligatorisk, medan de andra är frivilliga för producenterna att delta i.  

Någon EU-gemensam djurskyddsmärkning finns inte heller, med undantag för ägg där det är obligatoriskt att ange om hönorna har hållits frigående eller i burar och för fiskar, där fångstområde och fiskeredskap måste anges. 

Samtidigt efterfrågas tydligare information om djurens situation av konsumenter. I Eurobarometer från 2023 svarade 60 % av EU-medborgare att de skulle betala minst 5 % extra för att se till att deras produkter är djurvänliga. För svenskar var motsvarande siffra hela 92 %.     

EU-kommissionen började undersöka möjligheterna för en gemensam djurskyddsmärkning redan 2020, men arbetet har gått i stå. Nu är förhoppningen att ett förslag om obligatorisk djurskyddsmärkning kommer finnas med som en del av översynen av EU:s djurskyddslagstiftning som kan presenteras under 2026. 

– Engagemanget för ett bättre djurskydd är starkt bland svenska och europeiska medborgare. Även om en djurskyddsmärkning inte skyddar mot alla former av lidanden som djuren får utstå så är det viktigt att innehållsdeklarera hur verkligheten ser ut i djurfabrikerna – och det ger medborgare möjligheten att göra mer informerade val. Schweiz visar vägen för hur en obligatorisk djurskyddsmärkning kan se ut – nu vill Djurens Rätt se att Sverige driver på i EU för att få en gemensam, transparent djurskyddsmärkning på plats för djurens skull, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt. 

STÖD OSS

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet! 

BLI MEDLEM
Gunilla Lindgren

Gunilla Lindgren

Politisk sakkunnig
Dela: