Var femte år är det val till Europaparlamentet. Denna gång skulle totalt 720 parlamentariker väljas, varav 21 av dessa representerar Sverige. Mycket står på spel för djuren under nästa mandatperiod och valresultatet bjöd på både ljuspunkter och orosmoln om vad som kan vänta runt hörnet.
Mellan den 6 och 9 juni gick röstberättigade personer inom EU:s 27 medlemsländer till valurnorna för att välja uppställningen i Europaparlamentet för de kommande åren. Högernationalistiska partier gick framåt på flera håll - bland annat i de stora EU-länderna Tyskland och Frankrike. De nordiska länderna följde däremot inte samma mönster utan visade på en rödgrön våg med klimat och miljö som högt prioriterade frågor hos väljarna. I Sverige klarade sig alla riksdagspartier över spärren, där den enda mandatförändringen blev att Krisdemokraterna blev av med ett mandat på bekostnad av Vänsterpartiet som vann ytterligare ett.
– Vår förhoppning i början på den nya mandatperioden är att de nyvalda parlamentarikerna utkräver löften av de tilltänkta kommissionärerna inför att de tillsätts, och att den nya EU-kommissionen snabbt gör den utlovade översynen av EU:s djurskyddslagstiftning till en prioritet, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt.
Inför valet har Djurens Rätt gett kandidater på valbar plats chansen att anta tio löften till djuren. Av de invalda kandidaterna antog Jonas Sjöstedt (V), Hanna Gedin (V), Alice Bah Kuhnke (Mp), Pär Holmgren (Mp) och Isabella Lövin (Mp) 10/10 löften, Karin Karlsbro (L) 9/10 löften, och Emma Wiesner (C) och Abir Al-Sahlani (C) 5/10 löften. För sammanställning och mer info om löftena, se vår kampanjsida om EU-valet.
– Det känns bra att flertalet invalda parlamentariker tydligt tagit ställning för aktuella djurfrågor. Vad en enskild parlamentariker kan åstadkomma ska inte underskattas. Vi kommer under de kommande åren följa deras arbete och se till att de håller vad de lovar, avslutar Sebastian Wiklund.
Mycket står på spel för djuren under nästa mandatperiod. Djurfabrikslobbyn arbetar aktivt för att behålla status quo och har starka ekonomiska muskler som gör det svårt att tränga genom bruset. Stötta oss i kampen för ett starkare djurskydd i EU.