Djurens Rätt
09 February 2017

Dokumentären Blood Lions visas i riksdagen

Allt om Blood Lions i Sverige: den 21 februari visar Djurens Rätt dokumentären Blood Lions i riksdagen. Samma dag, samt den 1 mars, visar vi också filmen på biografen Zita i Stockholm – boka din plats här. En utförligare bakgrund till troféjakten kan du läsa om här och här.

Dokumentären Blood Lions belyser troféjakten och den så kallade burkade jakten av vilda djur i Sydafrika – en jakt där 99 procent av jägarna är utlänningar och där djuren i har avlats och fötts upp just för att jagas som troféer.

Filmen visas i Riksdagen klockan 13:00 och på Zita klockan 17:30. Djurens Rätts visning blev fullbokad på endast några dagar så nu har en extra visning även bokats den 1 mars klockan 17:30. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har blivit inbjuden till båda filmvisningarna men tackat nej.

– Nu visar vi filmen i riksdagen för att uppmärksamma frågan. Det ökar kunskapen och viljan att göra något åt det här. Burkad jakt är varken värdigt eller etiskt, oavsett om du sympatiserar med Djurens Rätt eller Jägarförbundet. Det spelar inte heller någon roll vilket parti du röstar på. I den här förfärliga frågan borde det gå att komma överens, säger Sofia Arkelsten (M).

När dokumentärfilmen Blood Lions kom 2015 blev det ramaskri världen över. Den beskrev den smutsiga hanteringen av lejonen från nappflaskeungar till jaktbyte. Filmen har belönats med flera priser och blev början på en kampanj för att ändra förhållandena för Sydafrikas lejon. Varje dag dödas minst 2-3 lejon inom troféjakten i Sydafrika

– Det unika med den här filmen är att den belyser hela sambandet mellan volontärresor, handel med och avel av vilda djur, troféjakt och benhandel. Lejonen utnyttjas på olika sätt genom hela sitt liv. Och det är vi västerlänningar som upprätthåller det här systemet, därför har Sverige en stor möjlighet att göra något åt det här, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

De vanligaste argumenten för burkad jakt och troféjakt är att den skulle skydda vilda djurpopulationer, att jakten har betydelse för den fattiga lokalbefolkningen och den nationella ekonomin, samt att den minskar illegal jakt. Dokumentären Blood Lions visar att dessa argument varken är hållbara eller sanningsenliga.

Är du journalist och vill medverka på filmvisningen eller intervjua Ian Michler i samband med Sverigebesöket? Kontakta oss på press@djurensratt.se eller ring 070-649 20 41.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: