När Djurens Rätt begärde ut kontrollrapporter för djurskyddskontroller på minkfarmer för 2021 fick vi enbart två rapporter. Den ena var en administrativ kontroll om bristande anmälan om tillfälle för avlivning av minkar för året innan, och den andra var en kontroll på en tom minkfarm som ville utöka sin verksamhet framöver. Resultatet tyder på att inga levande minkar fick någon oberoende djurskyddskontroll under 2021. De ungefär 90 000 minkarna, som levde på de ca 28 farmerna under året med avelsförbud, kan därmed ha levt på sätt som inte är förenligt med djurskyddslagstiftningen.
– Det är oacceptabelt att inga kontroller skett på minkfarmerna trots de djurskyddsproblem som finns. Att en kontroversiell industri som 8 av 10 svenskar vill se avvecklad får agera i det dolda borde få varningsklockor att ringa hos regeringen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Även under 2020, när fler minkar fanns på farmerna, skedde ovanligt få kontroller. Av de kontroller som skedde bland levande minkar hade 40 % djurskyddsbrister.
– Det börjar bli tjatigt nu, men minkfarmerna måste avvecklas. Minkar i små gallerburar hör inte hemma i Sverige år 2022. Jag hoppas verkligen att politikerna nu agerar, fortsätter Camilla Bergvall.
Länsstyrelsernas djurskyddskontrollanter har under 2020 och 2021 varit tvungna att kontrollera annat än djurskyddet på grund av pandemin. Risken för smittspridning av SARS-CoV-2 på minkfarmer kan också ha bidragit till att kontrollerna blivit omöjliga att genomföra.
Läs Djurens Rätts rapport om en hållbar styrd avveckling av minkfarmerna.