Djurens Rätt
25 February 2016

EU-parlamentet kräver krafttag mot smuggling av katter och hundar

Många organisationer, veterinärer och ansvariga myndigheter har sett en explosionsartad tillväxt i olaglig handel med hundar och katter sedan införandet av nya regler på området 2003. Systemet utformades för att underlätta för privatpersoner att flytta med sina djur men utnyttjats alltför ofta för kommersiella ändamål, ofta av organiserade brottslingar. Smuggling av djur bedöms vara den tredje mest lönsamma olagliga handeln inom EU efter vapen och narkotika.

Till Sverige fördes i fjol över 280 hundar in illegalt, enligt statistik från Jordbruksverket. Mörkertalet är dock stort - Jordbruksverket och Tullverket gör bedömningen att endast 10 till 20 procent av illegalt införda sällskapsdjur upptäcks.

Den illegala handeln skapar efterfrågan på uppfödning av valpar och kattungar under svåra förhållanden. Djur transporteras över hela unionen utan lämpliga vaccinationer och under fruktansvärda förhållanden.

- Denna resolution sänder en tydlig signal till kommissionen om att det är dags att agera för att stoppa denna fruktansvärda, illegala handel. De har de befogenheter som behövs, de har bevis på problemets utbredning och allvar, och nu har de också fått en tydlig politisk signal från de folkvalda representanterna, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

De preliminära slutsatserna från kommissionens egen undersökning om "välbefinnandet hos katter och hundar som berörs av kommersiell användning" släpptes i november förra året och visar att det behövs högre krav när det gäller identifiering och registrering av sällskapsdjur.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: