De flesta kycklingar som föds upp i Sverige för att slaktas behandlas inte vĂ€l och inte heller alltid enligt den lagstiftning som finns. De vĂ€xer snabbt, Ă€ter stora mĂ€ngder soja och spannmĂ„l, och hĂ„lls trĂ„ngt i stora stallar med tiotusentals andra kycklingar. ĂndĂ„ fortsĂ€tter kycklingindustrin sprida flera myter om att kycklingarna har det bra. HĂ€r fĂ„r du relevant fakta om hur de flesta svenska kycklingarna föds upp och lever.
Ăven om alla kycklingar i Sverige som föds upp för att slaktas inte hĂ„lls i bur, sĂ„ bor de trĂ€ngre Ă€n nĂ„got annat djur. Tillsammans med upp till 25 kycklingar per kvadratmeter har de mindre Ă€n ett A4-ark per kyckling att röra sig pĂ„, och dĂ€rmed mindre utrymme Ă€n hönorna i bur i Ă€ggfabrikerna. I varje stall bor tiotusentals kycklingar i Sverige. Enligt flera svenska studier frĂ„n de senaste Ă„ren bor kycklingarna sĂ„ trĂ„ngt, utan gömstĂ€llen eller sittpinnar, att de stör varandra. Det gör att de inte kan sova ordentligt.
NÀstan alla svenska kycklingar fÄr en sorts antibiotika i fodret för att kunna hÄlla sig friska i den trÄnga miljön. Antibiotikan Àr godkÀnd som fodertillsats i hela EU, men lÀnder som Norge och USA har börjat fasa ut den rutinmÀssiga anvÀndningen eftersom det kan bidra till resistens. Eftersom kycklingfabrikerna ocksÄ importerar avelsdjur frÄn andra lÀnder kan antibiotikaresistenta bakterier följa med in i hela livsmedelskedjan i Sverige.
Det Àr ovanligt med salmonella i kycklingkött frÄn Sverige eftersom det finns kontrollprogram som ser till att kycklingarna massavlivas om de har bakterierna. Konsumenten skyddas, men inte djuren. Andra bakterier finns dock kvar i kycklingkött. Ett exempel Àr campylobacter, som Àr bakterier frÄn kycklingarnas tarmar som ibland hamnar pÄ köttet och orsakar magsjukdom hos mÀnniskor som Àter av det. Under 2020 drabbades tusentals svenskar av campylobacter-infektion dÄ de Àtit av svenskt kycklingkött frÄn ett slakteri som inte rengjort lÄdorna kycklingarna transporteras i. Livsmedelsverket rekommenderar noggrann hygien i köket för all hantering av kycklingkött.
NÀstan alla kycklingar i Sverige vÀxer i oerhört snabb takt. PÄ bara fem veckor fördubblar de sin vikt 50 gÄnger, frÄn ungefÀr 50 gram till 2000 gram. Detta pÄ grund av tillvÀxtinriktad avel under de senaste decennierna. I jÀmförelse vÀxer hönsen i Àggfabrikerna, som Àr av samma art, sÀllan upp till 2000 gram och pÄ mer Àn tre gÄnger sÄ lÄng tid. Den snabba tillvÀxten, hos turbokycklingarna, gör att de ofta drabbas av smÀrta i benen, rörelsestörningar och andra hÀlsoproblem. SÀrskilt om de inte hinner slaktas innan fem veckors Älder.
Det stÀmmer inte nÀr det gÀller turbokycklingar. Kycklingarna behöver mycket protein för att vÀxa sÄ snabbt och ges dÀrför stora mÀngder spannmÄl och soja. Sojan kommer ofta frÄn mer eller mindre skövlade regnskogar i Sydamerika. Det gÄr Ät mer soja för ett kilogram svenskt kycklingkött Àn för ett kilogram sojafÀrs.