Djurens RĂ€tt
08 December 2021

Fem myter och fakta om kycklingfabrikerna

De flesta kycklingar som föds upp i Sverige för att slaktas behandlas inte vĂ€l och inte heller alltid enligt den lagstiftning som finns. De vĂ€xer snabbt, Ă€ter stora mĂ€ngder soja och spannmĂ„l, och hĂ„lls trĂ„ngt i stora stallar med tiotusentals andra kycklingar. ÄndĂ„ fortsĂ€tter kycklingindustrin sprida flera myter om att kycklingarna har det bra. HĂ€r fĂ„r du relevant fakta om hur de flesta svenska kycklingarna föds upp och lever.

Myt 1: "Kycklingarna bor i luftiga stallar"

Även om alla kycklingar i Sverige som föds upp för att slaktas inte hĂ„lls i bur, sĂ„ bor de trĂ€ngre Ă€n nĂ„got annat djur. Tillsammans med upp till 25 kycklingar per kvadratmeter har de mindre Ă€n ett A4-ark per kyckling att röra sig pĂ„, och dĂ€rmed mindre utrymme Ă€n hönorna i bur i Ă€ggfabrikerna. I varje stall bor tiotusentals kycklingar i Sverige. Enligt flera svenska studier frĂ„n de senaste Ă„ren bor kycklingarna sĂ„ trĂ„ngt, utan gömstĂ€llen eller sittpinnar, att de stör varandra. Det gör att de inte kan sova ordentligt. 

Myt 2: "Kycklingar fÄr ingen antibiotika i Sverige"

NĂ€stan alla svenska kycklingar fĂ„r en sorts antibiotika i fodret för att kunna hĂ„lla sig friska i den trĂ„nga miljön. Antibiotikan Ă€r godkĂ€nd som fodertillsats i hela EU, men lĂ€nder som Norge och USA har börjat fasa ut den rutinmĂ€ssiga anvĂ€ndningen eftersom det kan bidra till resistens. Eftersom kycklingfabrikerna ocksĂ„ importerar avelsdjur frĂ„n andra lĂ€nder kan antibiotikaresistenta bakterier följa med in i hela livsmedelskedjan i Sverige. 

Myt 3: "Svenskt kycklingkött Àr sÀkert att Àta"

Det Ă€r ovanligt med salmonella i kycklingkött frĂ„n Sverige eftersom det finns kontrollprogram som ser till att kycklingarna massavlivas om de har bakterierna. Konsumenten skyddas, men inte djuren.  Andra bakterier finns dock kvar i kycklingkött. Ett exempel Ă€r campylobacter, som Ă€r bakterier frĂ„n kycklingarnas tarmar som ibland hamnar pĂ„ köttet och orsakar magsjukdom hos mĂ€nniskor som Ă€ter av det. Under 2020 drabbades tusentals svenskar av campylobacter-infektion dĂ„ de Ă€tit av svenskt kycklingkött frĂ„n ett slakteri som inte rengjort lĂ„dorna kycklingarna transporteras i. Livsmedelsverket rekommenderar noggrann hygien i köket för all hantering av kycklingkött.

Myt 4: "Kycklingarna vÀxer i lagom takt"

NĂ€stan alla kycklingar i Sverige vĂ€xer i oerhört snabb takt. PĂ„ bara fem veckor fördubblar de sin vikt 50 gĂ„nger, frĂ„n ungefĂ€r 50 gram till 2000 gram. Detta pĂ„ grund av tillvĂ€xtinriktad avel under de senaste decennierna. I jĂ€mförelse vĂ€xer hönsen i Ă€ggfabrikerna, som Ă€r av samma art, sĂ€llan upp till 2000 gram och pĂ„ mer Ă€n tre gĂ„nger sĂ„ lĂ„ng tid. Den snabba tillvĂ€xten, hos turbokycklingarna, gör att de ofta drabbas av smĂ€rta i benen, rörelsestörningar och andra hĂ€lsoproblem. SĂ€rskilt om de inte hinner slaktas innan fem veckors Ă„lder.  

Myt 5: "Kycklingarna fÄr nÀrproducerat foder"

Det stÀmmer inte nÀr det gÀller turbokycklingar. Kycklingarna behöver mycket protein för att vÀxa sÄ snabbt och ges dÀrför stora mÀngder spannmÄl och soja. Sojan kommer ofta frÄn mer eller mindre skövlade regnskogar i Sydamerika. Det gÄr Ät mer soja för ett kilogram svenskt kycklingkött Àn för ett kilogram sojafÀrs.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: