Djurskyddslagsutredningen lämnade 2011 ett förslag till ny djurskyddslag, som på flera sätt skulle förbättra det svenska djurskyddet. Tyvärr ser det ut som att endast enstaka punkter från utredningen kommer att finnas med i regeringens proposition.
I utredningens förslag till ny djurskyddslag fanns en viktig skrivning om att djur har ett egenvärde, oavsett det värde de har för människan. Djur har hittills betraktats som saker i lagstiftningen. Det ekonomiska värdet hos djuret har därför varit avgörande när det gällt att hantera djurskyddsproblem och brott mot djur.
Utredaren föreslog en välkommen höjning av straffvärdet, med införande av grovt brott mot djurskyddslagen samt grovt djurplågeri. Det skulle leda till att brott som begås mot djur prioriteras högre.
Utredaren föreslog även att det ska bli förbjudet att binda upp djur annat än tillfälligtvis och att alla djur ska hållas lösgående. Ett allvarligt djurskyddsproblem i dag är att nästan hälften av de svenska mjölkkorna står uppbundna inomhus under större delen av året, utan möjlighet att vända sig om eller ens klia sig.
Vidare föreslogs ett förbud mot att överge djur, samt krav på märkning av katter. Vi ser ett utbrett lidande som orsakas av att djur överges, där katter är hårdast drabbade. I utredningen fanns det slutligen med att sexuella övergrepp på djur ska förbjudas.
Utredarens förslag till ny djurskyddslag utgjorde en välkommen upprustning av den gamla lagen till en modern svensk djurskyddslag.
När regeringens proposition inom kort offentliggörs, med Eskil Erlandsson (C) som ansvarig minister, är det endast förslaget om förbud mot sexuella övergrepp mot djur som vi har fått klart besked om att det tas med. Resten av den omfattande utredningen, som hade kunnat visa att Sverige vill ligga i framkant i djurskyddsfrågan, verkar läggas på is.
Det är inte en dag för tidigt att Sverige får ett förbud mot sexuella övergrepp på djur. Samtidigt är det oroväckande att de övriga djurskyddsfrågorna av vikt läggs åt sidan. Förbud mot sexuella övergrepp på djur är en fråga där det saknas en tydlig näring med ekonomiska intressen. Hur har det påverkat regeringens överväganden?
Mot bakgrund av att Centerpartiet skulle tvingas lämna riksdagen om det vore val i dag verkar det som om Eskil Erlandsson är rädd att näring och kärnväljare ska reagera negativt om de tycker att förslaget till modern djurskyddslag strider mot näringens vinstintressen.
Den kommande propositionen kan vi inte tolka på annat sätt än att regeringen saknar både politisk vilja och kraft att visa framfötterna i djurskyddsfrågan. Detta trots att den svenska regeringen, såväl som näringen, gärna lyfter fram den svenska djurskyddslagen som världsledande.
Följande punkter anser vi måste finnas med i en modern svensk djurskyddslag:
Att inte ta hänsyn till ovanstående punkter lämnar Sverige med en urvattnad djurskyddslag. Istället för att ligga i framkant tycks det svenska djurskyddet gå baklänges in i framtiden.
Det är dags för Sverige att en gång för alla sluta att slå sig för bröstet med påstående att vi har den bästa djurskyddslagen i världen. Det är dags för regeringen att sluta att ensidigt lyssna till näringens intressen. Sverige behöver en ny djurskyddslag som sätter djuren i centrum.
Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens Rätt
Bethania Malmberg, master i Europarätt, Djurens Rätt
Eva Diesen, djurrättsjurist och brottsofferforskare