Enligt den senaste statistiken från äggbranschen hålls 8,3 miljoner hönor inom den svenska äggproduktionen, jämfört med 8 miljoner under 2017. Ljuspunkten i årets siffror är dock att andelen hönor som hålls i burar har minskat, från 12,6 till 10,9 procent. Det innebär också att det nu för första gången i modern tid är färre än en miljon hönor som hålls i burar i Sverige.
När Djurens Rätt för tio år började arbeta för de hönor som hålls i burar var det ungefär 40 procent av hönorna i Sverige som hölls i burar. I takt med att fler och fler företag valt att ta bort buräggen från sina hyllor och produkter är siffran nu nere under 11 procent.
– Opinionen mot burhållning av djur har sedan länge varit tydlig då hela 99 procent av den svenska befolkningen säger nej till burägg. Det är glädjande att företagen nu börjar lyssna på detta, varje företag som tar avstånd från den här typen av djurhållning gör skillnad för hönorna, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.
Bland de företag som tagit djurvänliga beslut och ratat buräggen under 2018 finns bland annat Scandic Hotels, Fria Bröd, Orkla Foods Sverige (där bland annat Felix och Frödinge ingår), Starbucks, McDonalds Sverige, Vapiano och Mathem.
– I praktiken får konsumenter burägg mot sin vilja. Företagen gömmer dessa ägg i produkter där de inte syns och det är därför så viktigt för både hönorna och konsumenterna att företagen tar heltäckande beslut kring detta, förklarar Nathalie Söderström.
På Djurens Rätt sida Äggläget kan du läsa mer om hur företagen ligger till i sitt äggarbete. Listan uppdateras kontinuerligt.