Bulgariens miljöminister har 1 juni skrivit under en lagändring som förbjuder uppfödning av minkar och import av levande minkar till landet av miljöskäl. Den enda minkfarmen som nu behöver lägga ned sin verksamhet i Bulgarien är ovanligt stor, större än de minkfarmer som finns i Sverige. Därmed besparas upp till 130 000 minkar per år genom beslutet, även om det bara påverkar ett företag.
– Oavsett anledning är det oerhört glädjande att ännu ett land fasar ut all pälsdjursuppfödning. Sverige sticker ut allt mer från mängden i EU. Jag uppmanar alla att skriva under medborgarinitiativet Fur Free Europe för att påverka resten av EU, och i och med det Sverige, att förbjuda all pälsproduktion, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Lagstiftningen är skriven av miljöhänsyn då minkarna i fångenskap klassas som en invasiv art som påverkar den biologiska mångfalden negativt. Situationen med vilda minkar i Bulgarien är liknande den i Sverige, men restriktioner mot minkfarmer likt de bulgariska saknas här – även om det svenska Naturvårdsverket meddelat att de tittar på frågan. Omkring 20 minkfarmer finns kvar i Sverige med högst koncentration i Blekinge, där också förrymda minkar påträffas regelbundet.
Ett djurskyddsgrundat förbud mot all framtida pälsdjursuppfödning i Bulgarien har diskuterats tidigare, och det finns information som tyder på att ett sådant lagförslag kommer inom kort igen.
14 av 27 medlemsstater har nu tagit ställning i frågan, och totalt 21 av 27 medlemsstater har, eller är nära, ett pälsfarmsförbud. Parlamentarisk diskussion om att förbjuda pälsfarmer pågår i Danmark, Lettland, Litauen, Polen, Spanien och Ungern. Sverige saknas på listan på grund av kvarvarande minkfarmer och avsaknad av lagstiftningsförslag från regering eller riksdag.