I förra veckan kom beskedet att det från den 1 april inte längre skulle erbjudas veganmat i förskolan i Göteborg. I den nya rutinen som staden tagit fram stod det: "Eftersom förskoleförvaltningen ska erbjuda alla barn näringsriktig mat kommer vegansk kost inte att serveras."
Reaktionerna mot beslutet blev många och starka. Djurens Rätt kritiserade beslutet och frågade sig vad som händer med näringsriktigheten när matlusten försvinner. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i Göteborg gick ut med ett gemensamt pressmeddelande där de kritiserade beslutet och över helgen skrev nästan 5 000 personer under Djurens Rätts upprop mot beslutet.
Och under måndagen meddelade Göteborgs stad att de ändrar på beslutet. I ett mejl till Djurens Rätt meddelar de att förskoleförvaltningen ändrar beslutet om vegankost i förskolan - vilket innebär att veganmat kommer att serveras i förskolor i Göteborg även i fortsättningen.
Djurens Rätts gläds åt det ändrade beslutet, men efterlyser nationella riktlinjer.
- Exemplet från Göteborg visar tydligt på behovet av riktlinjer på en nationell nivå. I vår kartläggning kan vi se att många kommuner är villrådiga i den här frågan och fattar beslut på felaktiga antaganden. Den starka övertygelsen hos barn och elever som efterfrågar veganskt tas inte med i beräkningen. Risken är stor att endast en del av den näringsberäknade måltiden hamnar i magarna när de animaliska delarna väljs bort, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens Rätt.
Enligt Djurens Rätts kartläggning erbjuder idag 58 procent av landets kommuner veganmat i förskolan till den som önskar, medan ungefär 40 procent nekar. Av de 58 procent som serverar veganmat är det 10 procent som kräver läkarintyg. Många av de kommuner som säger nej hänvisar till att efterfrågan saknas eller att de inte har kunskaper eller praktiska möjligheter att laga veganmat.
Djurens Rätt deltar under onsdagen den 4 mars i ett riksdagsseminarium där frågan om nationella riktlinjer kring vegankost i skolan kommer att diskuteras.