Djurens RĂ€tt
05 June 2018

Granskning av partiernas djurpolitik 2014-2018: Centerpartiet

Hela granskningen av mandatperioden 2014-2018 hittar du hÀr

ErsÀtta djurförsök

VÄr frÄga 2014: För att ersÀtta, begrÀnsa och förfina djurförsöken ska ett forskningscenter (kallat 3R-center) inrÀttas vid Jordbruksverket. Tycker ni att det borde avsÀttas sÀrskild finansiering till centret?

Centerpartiet svarade att 3R-centret skulle fÄ tillrÀckliga medel för att genomföra uppdraget och att man gÀrna skulle se ytterligare medel avsatta sÄ att centret kan utveckla verksamheten.

Centerpartiet föreslog att den extra finansiering som avsatts av regeringen för 3R-centret skulle dras tillbaka.[1] Centerpartiet sÀger att 3R-principen Àr viktig för partiet, som frÄn början initierade frÄgan i regeringsstÀllning, men Centerpartiet vill att den ska ingÄ i Jordbruksverkets ordinarie verksamhet och rymmas inom ordinarie förvaltningsanslag.

Avveckling av pÀlsdjursfarmning

VÄra frÄgor 2014: Avser ert parti att verka för att det införs ett etiskt förbud mot pÀlsdjursfarmning i Sverige? Vill ni verka för föreskrifter med krav pÄ simvatten för minkarna, sÄ att de fÄr utlopp för naturligt beteende enligt 4 § djurskyddslagen?

Centerpartiet svarade att för dem Àr det viktigaste att vi har tydliga djurskyddsregler som garanterar att djuren behandlas vÀl. De sÄg inte att en viss typ av produktion ska förbjudas. Centerpartiet svarade ocksÄ att de bedömer att det inte finns entydig forskning som visar nog skÀl för att införa krav pÄ simvatten.

Centerpartiet har inte lagt nÄgra förslag om djurskydd för minkar pÄ pÀlsdjursfarmer.

Förbud mot vilda djur pÄ cirkus

VÄr frÄga 2014: Tycker ni att anvÀndningen av icke-domesticerade djur pÄ cirkus borde vara förbjuden?

2014 svarade Centerpartiet att de ansÄg att icke-domesticerade djur inte bör visas pÄ cirkus. NÀr det gÀller andra djur menade de att situationen kan vara annorlunda. Det finns djur som inte mÄr dÄligt av att visas pÄ cirkus. Hundar Àr ett exempel pÄ detta, svarade Centerpartiet.

Centerpartiet har sagt ja till regeringens förslag om att förbjuda elefanter och sjölejon pÄ cirkus.

Minskad köttkonsumtion

VÄr frÄga 2014: Avser ert parti att verka för en minskad köttkonsumtion?

Centerpartiet svarade att det för Centerpartiet i första hand handlar om vilken sorts kött vi konsumerar: det ska vara nÀrproducerat och djurvÀnligt.

Centerpartiet har inte lagt nÄgra förslag om att minska köttkonsumtionen.

Utevistelse för grisar

VÄr frÄga 2014: De allra flesta svenska grisar i livsmedelsindustrin fÄr aldrig komma ut. Tycker ni att grisar ska ha laglig rÀtt att fÄ komma ut, beta och böka?

Centerpartiet svarade att det Àr viktigt att tamgrisar kan fÄ utlopp för sina naturliga beteenden, och att man stÀller sig helt bakom kravet pÄ tillgÄng till strömedel att böka i, som finns i djurskyddslagen.

Centerpartiet har inte lagt nÄgot förslag under mandatperioden om hur djurskyddet för grisar i Sverige ska förbÀttras, till exempel genom utevistelse dÀr grisarna kan böka och beta. Centerpartiet uppger att man har invÀntat regeringens proposition till ny djurskyddslag.

LĂ„nga djurtransporter

VÄr frÄga 2014: I Sverige Àr det tillÄtet att transportera djur pÄ vÀg till slakt i max Ätta timmar. Tycker ni att Sverige ska ta strid och driva frÄgan om en ÄttatimmarsgrÀns för djurtransporter inom EU?

Centerpartiet svarade att de har drivit frÄgan i EU och kommer fortsÀtta med detta.

Europaparlamentarikern Fredrick Federley har agerat i Europaparlamentet för bÀttre efterlevnad av djurtransportdirektivet i EU.[2], [3], [4] Riksdagsledamot Kristina Yngwe med flera har lagt en alliansgemensam motion om att EU ska arbeta för bÀttre kontroller av djurtransporter.[5] Riksdagsledamot Eskil Erlandsson med flera frÄn Centerpartiet har lagt en motion om att i EU verka för bÀttre transporter av djur.[6] Riksdagsledamot Lena Ek har lagt en motion om en ÄttatimmarsgrÀns och förbÀttrat djurskydd i EU.[7]

Djurskyddsmyndighet

VÄr frÄga 2014: Idag ligger myndighetsansvaret för djurskyddet pÄ myndigheter som Àven har till uppdrag att bevaka nÀringsintressen. Vill ni se att djurskyddsansvaret samlas hos en sÀrskild myndighet?

Centerpartiet svarade att Jordbruksverket Àven fortsÀttningsvis bör sköta uppdraget och att splittra upp djurskyddsresurserna skulle öka risken för att pengarna försvinner i byrÄkrati.

Centerpartiet har inte lagt nÄgra förslag om djurskyddsmyndighet.

Förbud att överge djur, mÀrkning och registrering av katter samt begrÀnsning av arter som fÄr hÄllas som sÀllskapsdjur

VÄr frÄga 2014: I djurskyddslagsutredningen frÄn 2011 fanns förslag om förbud mot att överge djur, krav pÄ mÀrkning och registrering av katter, samt begrÀnsning av vilka arter som fÄr hÄllas som sÀllskapsdjur. Vilka av dessa förslag stÀller ni er bakom?

Centerpartiet svarade 2014 att lagen borde innehÄlla ett krav pÄ förbud att överge djur. Centerpartiet var inte sÀkra pÄ att mÀrkning och registrering Àr rÀtt metod för att motverka att djur överges. De tyckte att begrÀnsningen av sÀllskapsdjur Àr bra och Àr tveksamma till utvidgning av befintligt förbud.

I följdmotionen till ny djurskyddslag föresprÄkar Centerpartiet ett förtydligat Àgaransvar för övergivna djur. Centerpartiet stÀller inte krav pÄ ID-mÀrkning och registrering av katter eller föreslÄr begrÀnsning av de arter som fÄr hÄllas som sÀllskap (sÄ kallad positiv lista).[8]
 

KĂ€llor

  1. KommittĂ©motion Motion till riksdagen 2017/18:3707 av Eskil Erlandsson m.fl. (C) UtgiftsomrĂ„de 23 Areella nĂ€ringar, landsbygd och livsmedel: ”Anslaget 1:8 Statens jordbruksverk föreslĂ„s minska med 8 miljoner kronor Ă„r 2018, och berĂ€knas minska med motsvarande belopp Ă„ren dĂ€refter, till följd av att en tidigare anslagshöjning, frĂ„n budgetpropositionen för 2016, Ă„terstĂ€lls. Anslaget föreslĂ„s minska med 15 miljoner kronor Ă„r 2018, och berĂ€knas minska med motsvarande belopp Ă„ren dĂ€refter, till följd av att en tidigare anslagshöjning avseende 3R Ă„terstĂ€lls.” https://data.riksdagen.se/fil/2CA58DF4-EBBD-4E66-8F91-48616B3BA8E6
  2. http://www.landlantbruk.se/politik/hardare-eu-granskning-av-djurtransporter 
  3. http://www.atl.nu/lantbruk/federley-drar-eu-infor-ratta
  4. http://www.ja.se/artikel/53438/delad.html
  5. Landsbygd och regional utveckling, Motion 2017/18:3855, av Eskil Erlandsson m.fl. om att EU bör arbeta för bÀttre kontroller av transporter med levande djur https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/landsbygd-och-regional-utveckling_H5023855/html
  6. Utveckling och tillvÀxt i hela landet, Motion 2017/18:3717, av Kristina Yngwe m.fl. (C, M, L, KD) om bl.a. att i EU verka för bÀttre transporter av djur https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/utveckling-och-tillvaxt-i-hela-landet_H5023717
  7. StÀrkt konkurrenskraft i Sveriges gröna och blÄ nÀringar, motion 2014/15:2544 av Lena Ek https://data.riksdagen.se/fil/4F9F31FD-F5AD-4703-84A4-CC67ABCFE5C4
  8. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/_H5024034
Dela: