Djurens Rätt
10 September 2024

Halvvägs i mandatperioden: Politiken om ungdomsförbunden fick bestämma

Under Almedalsveckan i Visby anordnade Djurens Rätt ett seminarium med ungdomsförbunden. Alla åtta var representerade i panelen och det bjöds på en livlig debatt kring några av de mest aktuella djurskyddsfrågorna.

Almedalen är en viktig demokratisk mötesplats och därmed en självklar plats för Djurens Rätt. Varje år är vi dels på plats med vårt infotält, dels för att sätta djurpolitiska frågor på agendan genom seminarium. Läs mer om Djurens Rätts Almedalsvecka här. 

Under veckan anordnade vi tre seminarium – ett med riksdagsledamöter, ett med kommunpolitiker, och ett med ungdomsförbund. I denna webbnyhet tittar vi närmare på det senare för att, så här halvvägs i mandatperioden, reda ut hur det hade kunnat se ut om det var ungdomsförbunden som bestämde.

Deltagarna fick tydliggöra sina ställningstaganden genom att hålla upp en grön lapp för ja och en röd lapp för nej. Ett frågetecken betyder att båda lapparna hölls upp. Deltagare var Ava Rudberg (Ung Vänster), Rebecka Forsberg (Grön Ungdom), Tora Bergström (SSU), William Larsson (CUF), Hedvig Lindgren (LUF), Douglas Thor (MUF), Benjamin Jiang (KDU) och Emma Altenhammar (Ungsvenskarna). 

Pälsfarmining 

Bakgrund: Trots att 8/10 svenskar vill se ett förbud mot pälsdjursfarmning så finns fortfarande ett 20-tal minkfarmer kvar i Sverige (uppdatering: senare under sommaren fick vi bekräftat att antalet sjunkit till 9). Och trots att en majoritet bland samtliga partiers väljare vill ha ett förbud, så är det bara Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet som tagit ställning. För samtidigt som djurskyddsproblemen är många och uppenbara, så är det många som drar sig från att förbjuda en näring. 

Nu är visserligen pengar för avveckling av svensk minkfarmning inkluderade i budgeten, och branschorganisationen Svensk Mink anser att de 180 miljonerna är en bra deal, men stödet har ännu inte börjat betalas ut, vilket oroar. I höstas gick man även ut med att ett förbud mot pälsdjursfarmning ska utredas, något vi inte sett någonting om ännu.

Fråga: Om ungdomsförbunden fick bestämma, hade pälsdjursfarmning varit förbjudet? 

  • Ung Vänster 
  • Grön Ungdom 
  • Liberala ungdomsförbundet (LUF) 
  • Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) 
  • Moderata ungdomsförbundet (MUF) 
  • Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) 
  • Ungsvenskarna 

❌ SSU

Kycklingindustrin 

Bakgrund: I djurskyddslagen slås det fast att djur ska ha tillgång till sitt naturliga beteende, inte utsättas för onödigt lidande, samt att avel inte får ske på ett sätt som skapar lidande för avelsdjuret eller avkomman. Det ser bra ut på pappret, men vi vet att det inte översätts lika vackert i verkligheten. 

De senaste åren har avslöjanden varit många och rört allt från uppfödning, till transport, till slakt, till smittoutbrott, till situationen för avelsdjuren. De flesta kan nog komma överens om att något måste förändras, men vad och hur? I ett system, som trissats upp till att pressa djuren att växa från 40 gram till två kilo på 35 dagar - från något lättare än en golfboll till två mjölkpaket tungt på drygt en månad, är det så gott som dödsdömt att som enskild djurhållare frångå systemet med lönsamheten i behåll. 

Om man frågar Djurens Rätt om vägen framåt så är det en övergång till hälsosammare raser, och det på strukturell nivå. Kikar vi på våra grannländer så har Norge en betydligt större andel hälsosamma raser än Sverige, och kikar vi på Danmark så har de tagit beslut om att förbjuda statlig upphandling av dessa så kallade turbokycklingar, samt att de ska verka för ett förbud på EU-nivå. 

Fråga: Vilka ungdomsförbund vill se skärpt lagstiftning för kycklingindustrin, till exempel mot att få föda upp turbokycklingar? 

  • Ung Vänster 
  • Grön Ungdom 
  • SSU
  • Liberala ungdomsförbundet (LUF) 
  • Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) 
  • Moderata ungdomsförbundet (MUF) 
  • Ungsvenskarna 

❌ Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Tuppkycklingar 

Bakgrund: En djurskyddsfråga som förtjänar mer uppmärksamhet är massdödandet av tuppkycklingar inom äggindustrin. Det är vanligt att tro att tuppkycklingar som föds inom äggindustrin helt enkelt föds upp och används inom köttindustrin eftersom de inte kan lägga ägg. Så är det inte. Kycklingar inom äggindustrin avlats fram till att lägga ett ägg per dag, medan kycklingar inom köttkonsumtionen har avlats fram till att växa från 40 gram till två kilo på 35 dagar. Det är alltså olika raser. Vad betyder det då? Jo, tuppkycklingar inom äggindustrin ses inte som något annat än svinn och 15 000 dödas i Sverige varje dag. Det blir fem miljoner per år. 

Den goda nyheten är att det finns sätt att minska lidandet. Det finns nämligen teknik som screenar äggen och könssorterar dem i ett tidigt skede. På så vis kan äggen kasseras innan det blir kännande individer. Tyskland och Frankrike är exempel på länder som kommit längre på resan med den tekniken.

Fråga: Ska Sverige sätta ett uttalat mål för när ny teknik ska vara introducerad för att komma bort från massdödandet av tuppkycklingar? 

  • Ung Vänster 
  • Grön Ungdom
  • SSU
  • Liberala ungdomsförbundet (LUF) 
  • Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) 
  • Moderata ungdomsförbundet (MUF) 
  • Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) 
  • Ungsvenskarna

Betesrätten 

Bakgrund: I början på 2023 tillsatte regeringen en utredning med namnet “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Syftet är, som namnet vittnar om, att stärka konkurrenskraften utan att tumma på djurskyddet. Men, om man läser det finstilta blir det tydligt att utredningen, bland annat, ska kika på om det svenska beteskravet är värt att behålla ur konkurrenskraftsperspektiv. 

Det svenska beteskravet innebär att nötkreatur över sex månader, förutom tjurar, har rätt att komma ut på bete sex timmar per dag under årets sommarmånader. Lagstiftningen var på 80-talet en present till den folkkära författaren Astrid Lindgren. Djurens Rätt har tillsammans med andra organisationer samlat underskrifter under kampanjen Jag vill beta. Dessa ska överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Fråga: Vilka av ungdomsförbunden vill se att beteskravet behålls i svensk lagstiftning? 

  • Ung Vänster 
  • Grön Ungdom
  • SSU
  • Liberala ungdomsförbundet (LUF) 
  • Moderata ungdomsförbundet (MUF) 
  • Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) 
  • Ungsvenskarna 

 ❔ Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

Läs mer utförligt om ungdomsförbundens ställningstagande kring den aktuella frågan om betesrätten här. 

Djurskyddsmyndighet 

Bakgrund: För att bättre representera djurens intressen ser vi behov av strukturella förändringar. Vi vill exempelvis se en djurskyddsminister i regeringen och en djurskyddskommissionär i EU-kommissionen.  En annan grej, som denna fråga handlar om, är behovet av en djurskyddsmyndighet. Idag ligger ansvaret för djurskyddsfrågorna hos Jordbruksverket, men Djurens Rätt anser att det är problematiskt att se till djurens bästa samtidigt som man ser till näringens ekonomiska intressen.

Vi ser gång på gång hur djuren drar det kortare stråt. Sverige har ca 340 myndigheter, och Djurens Rätt anser att det vore rimligt att en av alla dessa sätter djuren i centrum. Mellan 2004 och 2007 hade Sverige en djurskyddsmyndighet, men det lades ner som ett vallöfte av Alliansen i valet 2006. Sedan dess har debatten varit vilande. 

Fråga: Om ungdomsförbunden fick bestämma, skulle Sverige ha en djurskyddsmyndighet?  

  • Grön Ungdom 
  • Liberala ungdomsförbundet (LUF) 

 ❔ Ung Vänster

 ❔ Moderata ungdomsförbundet (MUF)

 ❔ Ungsvenskarna

❌ SSU

❌ Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

❌ Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet!

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: