Djurens Rätt
26 August 2016

Hawaii kan göra det förbjudet att simma med delfiner

Förslaget som skulle göra det förbjudet att simma närmare en delfin än 50 yards, cirka 46 meter, gäller för Hawaiis population av spinndelfiner. Arten, en av tre som förekommer runt öarna, har fått sitt namn på grund av att de har för vana att göra piruetter i luften.

Spinndelfiner är nattaktiva. Under dagen håller de till i lugnare vattnen och vikar, men simmar fortfarande när de sover. Då deras beteende är förutsägbart är de enkla för turföretag att lokalisera och på grund av detta den vanligaste arten för turister att simma med.

– På vissa platser har vi räknat upp till 13 turbåtar med upp till 60 snorklare i vattnet som trängs för att komma nära en enda grupp av delfiner… När man har så stora antal av turister störs delfinerna konstant under deras viloperiod, säger Susan Pultz på den amerikanska myndigheten National Marine Fisheries Service som administrerar skydd för marina resurser, till The Guardian.

Enligt Pultz kommer det antagligen dröja upp till ett år innan regeln införs. Om och när den gör det kommer turister dock fortfarande att kunna uppleva möten med de intelligenta varelserna genom till exempel valkskådningsturer. Skillnaden är bara att man inte stör vildlivet på samma sätt.

- Vi ser mycket positivt på det här förslaget, det här är ett exempel i raden på att synen på vilda djur som underhållning håller på att förändras, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Var en djurvänlig turist när du reser, avstå från aktiviteter där djur står för underhållningen. Läs mer om djurvänlig turism.

Källa: Vagabond

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: