På marknaden i Wuhan i Kina fanns levande djur i små burar som såldes och dödades på plats med obefintlig bedövning och hygien. Riskerna för att liknande pandemier ska uppstå igen på grund av människans oetiska hantering av djur är långt ifrån över.
Under de senaste decennierna har köttkonsumtionen ökat markant i stora delar av världen, så också i Sverige. Den högintensiva industriella djuruppfödning som krävs för att möjliggöra detta innebär en hård press i onaturliga och stressande miljöer för djuren, hård belastning på klimat och miljö samt höga risker för spridning av bakterier och virus mellan djur och människa.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, har länge pekat ut den globala djurindustrin där djur hålls tätt inomhus som en grogrund för virus och sjukdomar. Till Aftonbladet säger han: "Om vi har 100 miljarder husdjur som vi föder upp för att vi ska äta dem – det är klart det får effekter". I en intervju i SR Vetenskapspodden i förra veckan frågar sig Olsen vad som hade hänt om alla istället valt vego och svarar: “Då hade vi sannolikt inte haft några pandemier.”
Enligt den senaste forskningen kommer mer än 60 procent av alla infektionssjukdomar från djur och bland de nya infektionssjukdomarna, de som upptäckts de senaste tio åren, är siffran hela 75 procent.
Om den pågående pandemin får fler att öppna ögonen för den oetiska industri där djur exploateras av människor kan vi bara hoppas, men debatten om hur djurskydd hänger samman med spridningen av virus och bakterier lär i alla fall höras mer och högre ett bra tag framöver.