Jordbruksverkets preliminära beräkningar för 2015 är nu klara. Vissa förändringar syns mellan de olika fyra stora köttslagen, men totalförbrukningen ligger oförändrad. År 2015 förbrukade svensken i genosmsnittt 87,3 kg kött per person och år, jämfört med 87,3 kg för 2014. Förbrukningen av griskött minskade med knappt ett kilo medan fågelkött ökade med motsvarande mängd.
Vidare konstaterar Jordbruksverket att andelen kött från Sverige tycks fortsätta öka. Något som förklaras med att faktorer som hållbarhet, hälsa och trygghet har fått ökat fokus.
- Det är givetvis glädjande att se att köttförbrukningen verkar ha slutat öka. Något som är skrämmande är dock att många människor fortfarande verkar tro att svenskt kött skulle vara någon garanti för att djuren behandlats väl. När det kommer till att konsumera djurvänligt är det bara vego som innebär en garanti för djuren, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Importen av flera köttslag minskade under 2014, exempelvis nötkött. Importen av nötkött ökade dock igen under 2015 medan importen av griskött fortsatte att minska.
Förbrukningen av kött refererar till åtgången i slaktad vikt och därför inte samma sak som konsumtion av kött.
Trender
Jordbruksverket listar följande trender som menas kunna ha på verkan för en minskad total köttkonsumtion.
Läs mer på jordbruksverkets hemsida.
Ät mer vego!
Sms:a VEGO till 72 120 och få hem Djurens Rätts kostnadsfriainspirationsmagasin i brevlådan.