Vi har tidigare skrivit om katten Maja, som lämnades ensam i en lägenhet i elva dygn efter att hennes matte tagits in till ett sjukhem. Hemtjänstföretaget som hade ansvar för personen som bodde i lägenheten visste om att katten fanns där, men valde att inte göra någonting, trots att katten varken hade tillgång till vatten eller mat.
När frivilliga krafter erbjöd sig att ta hand om katten vägrade hemtjänsten dem tillträde till lägenheten. Det var först efter att Södertälje Katthem fått information om katten och fått polisen att ingripa som de kunde komma in i lägenheten. Men då hade Maja varit utan mat och vatten i elva dygn och var så uttorkad och undernärd att hennes liv inte gick att rädda.
Åtal väcktes för kattens Majas död, för både djurplågeri och för tjänstefel. Men Länstidningen i Södertälje skriver nu att utredningen läggs ner och att ingen kommer att ställas till svars för Majas död. Orsaken är att utredningen inte kunde peka ut någon enskild person som ansvarig och att en hel kommun inte kan åtalas.
Djurens Rätt beklagar att ingen ställs tills vars för kattens Majas död och har, tillsammans med organisationen SVEKATT, föreslagit en ny lag - lex Maja. Den lagändring som vi föreslår skulle innebära att personal inom vård och hemtjänst får bryta sekretessen, förbudet att yppa något om patienter eller brukares hälso- och sjukdomstillstånd eller personliga förhållanden, för att informera polis eller djurskyddskontrollmyndighet när de i tjänsten ser djur som vanvårdas, är sjuka, skadade, misshandlade eller övergivna, för att förhindra ett fortsatt lidande för djuret.