Kampanjen för att få Benetton att sluta med försäljningen av angoraull initierades av djurrättsorganisationen PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, som första helgen i juni demonstrerande utanför en av Benettons affärer i London.
Kampanjen genomfördes i samarbete med Djurens Rätt, som tisdagen den 9 juni hade planerat in en manifestation utanför Benettons butik vid Brunnsparken Göteborg. Men den planerade manifestationen fick glädjande nog ställas in då Benetton – bara timmar efter att kampanjen drogs igång - meddelande att de slutar sälja angoraull.
"Benetton Group confirms the decision to stop using angora wool in all its collections sold around the world" skriver företaget på sin webbsida.
– Det är viktigt att Benetton äntligen tagit åt sig av kritiken och nu säger nej till angoraull. De följer en stark trend inom modevärlden där fler och fler säger nej till angoraull från denna djupt oetiska industri. Det ensamma livet i de små burarna på angorafarmerna innebär ett stort lidande för kaninerna och det är inget som ett ansvarsfullt företag kan stå bakom, säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens Rätt.
Angoraull hamnade i fokus under vintern 2013 i samband med att PETA kunde avslöja hur angorakaninerna skriker av smärta när deras päls rycks eller klipps bort. Många skadas av de vassa verktygen som används när de kämpar desperat för att undkomma. Dessutom förpassar angoraindustrin dessa intelligenta, sociala djur till år av isolering i trådburar. Det ensamma livet i små gallerburar leder till stress och beteendestörningar. Det finns helt enkelt ingen "schysst" angoraull om vi ser till den storskaliga produktion, då det är omöjlighet för kaninerna att få utlopp för sitt naturliga beteende.
Djurens Rätt har sedan dess uppmanat svenska modeföretag att säga nej till angoraull och genomfört flera undersökningar för att följa upp vilka modeföretag som fortfarande säljer angoraprodukter. Målet är en handel fri från angoraull.
Under början av 2015 fick Djurens Rätt Ellos, Bubbleroom, Gant och Nelly.com att välja borta angoraullen, vilket betyder att en stor majoritet av de stora svenska modeföretagen nu har en angorafri policy. Däribland finns H&M, Filippa K, Indiska, Lindex, Gina Tricot, Acne med flera. Under 2015 beslutade även Inditexgruppen, som äger Zara med flera, att sluta använda angoraull.