Djurens Rätt
09 March 2015

Kvällens dokumentär visar verkligheten i pälsdjursindustrin

Filmaren Frank utgav sig för att vilja starta en pälsdjursfarm och dokumenterade arbetet med dold kamera. Resultatet väckte stor debatt i Norge och pälsindustrin gjorde sitt bästa för att stoppa filmen.

Ola Waagen, skaparen av dokumentären berättar i en intervju med Djurens Rätt om hur filmen togs emot i Norge.

– Det första som hände var att pälsindustrin gjorde allt de kunde för att stoppa filmen. När de insåg att de inte kunde förhindra att den visades på tv så drog de igång ett stort PR-krig där de gick till attack mot filmen.

– Det är oerhört viktigt att SVT väljer att visa den här filmen men det krävs också att politikerna agerar så att vi slipper se fler bilder som avslöjar sådant som vi redan vet och som det redan finns en stark opinion mot, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

I Sverige sitter en miljon minkar i bur och varje år dödas de för sin päls. Detta trots att 8 av 10 svenskar, enligt en opinionsundersökning av Djurens Rätt/Demoskop (2014) inte tycker att det ska vara tillåtet att föda upp minkar i bur för sin päls.

– Det är oanständigt att Sverige, som gärna ser sig som ett land som tar djurskydd på allvar, fortfarande tillåter att ensamlevande rovdjur föds upp i gallerburar på det här sättet. Det är ett systematiskt djurplågeri som pågår på minkfarmerna, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Minkar i det vilda lever ensamma i revir som kan vara mellan en och sex kilometer långt och det sträcker sig alltid längs vatten.

Dokumentären visas även 11 och 12 mars.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: