1. Kycklingproduktion genererar fortfarande upp till tio gånger mer växthusgasutsläpp än motsvarande växtbaserade proteinalternativ.1, 2
2. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation kan utsläppen från kycklingar antas vara högre än de från små idisslare, eftersom kycklingarna är så många och äter sådant människor kan äta.3
3. 80 % av kycklingindustrins klimatutsläpp kommer från fodertillverkning.4
4. Kycklinguppfödning har stora krav på näringsrikt foder, vilket gör att det ofta består av soja och spannmål som hade kunnat gå direkt till humankonsumtion istället. Det är effektivare att mätta människor på odlad mat än att låta det gå igenom kycklingar.1, 5, 6
5. En kyckling äter tre till fyra kilo foder för varje kilo ätbart kött.7, 8 Foder som hade kunnat förädlas till växtbaserade livsmedel direkt istället.
6. Soja från Sydamerika, som upp till 20 % av kycklingarnas foder består av,7, 9 odlas i många fall i monokulturer.4 Sådan typ av odling som kräver ny mark är väldigt negativt för klimatet och står ensamt för ungefär 21 procentenheter av foderproduktionens klimatpåverkan för kycklingar.3
7. Naturvårdsverket har skrivit i en rapport att det inte finns något klimatvänligt med kycklingproduktion så länge inte miljövänligare, mer närproducerat foder, börjar användas.1
8. Efter foder är den näst största energianvändningen uppvärmning av stallen som kycklingarna hålls i.10, 11 Det behöver vara varmt för att kycklingarna ska överleva och växa fort.
9. Transporter av kycklingar och kycklingprodukter är försumbar i mängden växthusgasutsläpp fodret och uppvärmningen står för.4 Det innebär att produktion i ett varmare land med närproducerat proteinfoder, utan extra uppvärmning av stallarna, kan vara mer klimatsmart än svensk produktion.
I debatten om hållbarhet och klimatet så är det viktigt att även ta hänsyn till djurvälfärden. Att välja kycklingkött av klimatskäl före andra köttslag riskerar att öka andra hållbarhetsproblem. Varje år föds över 99 miljoner kycklingar upp bara i Sverige, vilket gör att de står för 93 % av de landlevande djur som slaktas.17
År 2012 gick Jordbruksverket ut med att djurhälsa också behöver tas hänsyn till inom hållbar utveckling och att privata vinstintressen inte får gå över det ansvaret.12 Att arbeta med European Chicken Commitment (ECC) är ett enkelt och tydligt sätt att få med just detta i sitt hållbarhetsarbete. Genom att företag tar mer ansvar för kycklingars välfärd minskar även antibiotikaanvändningen och dödligheten, vilket både minskar risken för antibiotikaresistens och “matsvinn”.