Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_30
21 June 2023

Landsbygdsministern ställd till svars angående turbokycklingar

Under fredagen 16 juni ägde en interpellationsdebatt rum i riksdagens kammare. Det var Miljöpartiets Rebecka Le Moine som efterlyste svar från landsbygdsminister Peter Kullgren kring hans syn på att ställa om från de snabbväxande turbokycklingarna till mer långsamväxande och hälsosamma raser. För den som hade förhoppningar om visad förståelse för kycklingarnas situation och positiva signaler om förändring blev debatten en stor besvikelse.

Djurens Rätt vill att svensk kycklingproduktion ställer om från de snabbväxande hybriderna turbokycklingar till mer långsamväxande och hälsosamma raser. Detta kan åstadkommas genom att inkludera en utfasning av turbokycklingar utifrån djurskyddslagens skrivningar om avel, på samma sätt som redan gjorts med de kraftigt musklade nötdjuren av rasen belgisk blå. Detta var utgångspunkten i interpellationsdebatten som initierades av Rebecka Le Moine, och som även kom in på fler möjligheter till att förbättra kycklingarnas situation.

Från talarstolen ställde Le Moine följande frågor:

  • ✓ Hur ser landsbygdsministern på att ställa om från snabbväxande så kallade turbokycklingar till mer långsamväxande och hälsosamma raser?
  • ✓ Hur ser landsbygdsministern på att introducera kriterierna för ECC som en del av djurskyddslagstiftningen och låta dem utgöra en miniminivå för kycklingar? 
  • ✓ Om landsbygdsministern inte är beredd att införa ECC som ett minimikrav i djurskyddslagstiftningen, är landsbygdsministern då åtminstone beredd att öka tillsynen?

Landsbygdsministern duckade samtliga frågor och hänvisade upprepade gånger till Sveriges starka djurskyddslagstiftning. Han erkände visserligen att mer bör göras, men gömde sig bakom att det är på EU-nivå det måste ske. Att i egenskap av landsbygdsminister gå i framkant och göra något åt det systematiska djurplågeri som pågår i Sverige är enligt Kullgren inte aktuellt. Något ministern däremot passade på att uttrycka sitt missnöje med var ordet turbokycklingar, som han anser är ett försök att “nedvärdera och smutskasta sådant man ogillar”.

Till skillnad från ministern är det är inte kycklingarna vi ogillar, det är det systematiska djurplågeri som uppfödningen av turbokycklingar innebär. Att regeringen inte är beredda att skapa någon som helst förbättring för kycklingarna är verkligen upprörande, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Ungefär 99 procent av alla kycklingar som föds upp i Sveriges djurfabriker är turbokycklingar. De är dömda till ett liv av lidande där de tvingas att växa så snabbt att de får ont och svårt att röra sig, samt får fler sjukdomar och högre dödlighet. Under deras 35 dagar i livet förväntas de växa från 40 gram till två kilo, och utrymmet de har att växa på är mindre än ett A4-papper per kyckling. 

Kycklingar är de landlevande djur som är flest och har det sämst. Uppfödningen av turbokycklingar är inte förenlig med djurskyddslagen och är ett systematiskt djurplågeri.

 

Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för kycklingarna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där varje liv räknas. Genom att du blir månadsgivare är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet.

Bli månadsgivare!
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: