Djurens Rätt
18 November 2019

Massivt stöd för förbättrade villkor för kycklingarna

De omkring 99 miljoner kycklingar som föds upp i Sverige varje år är avlade att växa extremt snabbt. De hålls inomhus, i grupper om tiotusentals individer på liten yta, med bensmärtor och frätskador. Under transporten till slakteriet dör tusentals kycklingar varje år.

Så ser verkligheten ut. Men om svenska folket fick bestämma skulle mycket av det förändras och eller upphöra, det visar en ny opinionsundersökning från opinions- och analysföretaget Novus beställd av Djurens Rätt.

Att välja bort kycklingen från tallriken är det mest djurvänliga en konsument kan göra, men villkoren för de kycklingar som föds upp för slakt måste förbättras. Och svenska folket håller med.  Drygt 8 av 10 svenskar anser att snabbväxande kycklinghybrider/raser ska förbjudas. Idag ökar kycklingarna sin vikt med 5000 % på bara 35 dagar.83 procent anser att kycklingar ska ha rätt till utevistelse, en ökning på hela 11 procentenheter från förra året. Endast 1 % av kycklingarna i Sverige får tillgång till utevistelse.Drygt 3 av 4 svenskar (76 %) ställer sig dessutom bakom ett krav på en nolltolerans mot dödsfall vid transport av kycklingar.

Över 50 företag runt om i Europa har valt att ta mer ansvar för att kycklingarna ska få det bättre genom att ta med European Chicken Commitment i sina inköp. Bland dessa finns Espresso House, Nordrest, Panini Internazionale och Accor Hotels. 

Det finns med andra ord ett starkt stöd för ett förbud mot snabbväxande kycklingraser, för rätt till utevistelse och för nolltolerans mot dödsfall vid transporter, krav som Djurens Rätt under lång tid har ställt på kycklingbranschen utan respons.

Underlaget till opinionsundersökningen går att se här

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: