Djurens RĂ€tt
02 April 2019

Nu vill EU stoppa sojakorvar och vegoburgare

I samband med omröstningen om CAP, EU:s gemensamma jordbrukspolitik, röstade Europaparlamentets utskott för jordbruk och landsbygdsutveckling (AGRI) den 1 april igenom ett tillĂ€gg som förhindrar företag frĂ„n att anvĂ€nda termer i beskrivningen av vegetabiliska produkter som annars anvĂ€nds av animaliska sĂ„dana – som korv, burgare eller biff.

Endast produkter som innehÄller kött frÄn djur ska fÄ heta korv, burgare eller biff enligt samma modell som redan finns i t.ex. Frankrike om utskottet för jordbruk och landsbygdsutveckling fÄr se de vill.

Eurogroup for Animals, den euroepiska koalition som Djurens RÀtt tillhör, ser beslutet som ett sÀtt för köttbranschen att bromsa utvecklingen mot mer vego, och poÀngterar att termer som "natural" och"farm fresh" fÄr anvÀndas om animaliska produkter frÄn djur som fötts upp i storskaliga djurfabriker och att det finns en större risk att konsumenten missleds av sÄdana formuleringar Àn av vegetabiliska sÄdana.

Det nederlÀndska djurpartiet Partij voor de Dieren, som nyligen har fÄtt ett mandat i EU-parlamentet, skriver i en kommentar till beslutet att ett förbud mot termer som vegetabiliska biffar och vegetarisk korv inte kommer stoppa efterfrÄgan pÄ produkterna, utan bara riskerar göra det mer komplicerat för konsumenten som vill vÀlja sÄdana produkter.

TillÀgget som röstades igenom gÄr ocksÄ ett steg lÀngre och vill ocksÄ förhindra anvÀndningen av begrepp som "yoghurt style", "cheese imitation" eller "butter substitute".  Sedan tidigare finns ett beslut frÄn EU-domstolen om att termer som "smör", "grÀdde", "yoghurt", "mjölk" och "ost" endast fÄr anvÀndas för produkter som innehÄller mjölk frÄn kor, samt att det tydligt mÄste framgÄ att vegetabiliska produkter Àr just vegetabiliska.

Eurogroup for Animals menar att hela beslutet Àr olyckligt och att det inte finns nÄgon risk för att konsumenter förvirras av produktens innehÄll, samt att mÄnga idag efterfrÄgar just sÄdana produkter. De poÀngterar ocksÄ att vegetabiliska motsvarigheter ofta Àr bÀttre för klimatet, nÄgot som ligger i linje med EU:s miljömÄl och att EU:s gemensamma jordbrukspolitik inte borde ta beslut som negativt inverkar pÄ en utveckling mot mer vego.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: