Djurens Rätt
24 February 2025

Nu vill vi se utredningen om förbud mot pälsdjursfarmning, Peter Kullgren

Avvecklingen av svensk minkfarmning är pågående och till sommaren väntas alla farmer vara tomma på djur. Djurens Rätt har i över 50 år arbetat mot pälsdjursfarmning och välkomnar beskedet, men ökar nu pressen på landsbygdsminister Peter Kullgren angående den utlovade utredningen om att introducera ett förbud.

I september 2023 kom beskedet att regeringen avsätter 180 miljoner till minkfarmare som frivilligt avvecklar sin verksamhet, samt att möjligheten att introducera ett förbud mot pälsdjursfarmning i djurskyddslagen ska utredas. Med det förstnämnda i rullning riktas nu blickarna mot det senare. 

– Vi är inte i mål förrän ett förbud är på plats. Det behöver säkerställas att pälsdjursuppfödning förpassas till historien och att nya farmer inte kan startas. Vi uppmanar landsbygdsministern till att tillsätta utredningen så snabbt som möjligt, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Senaste tiden har Djurens Rätt överlämnat ett brev till landsbygdsminister Peter Kullgren undertecknat flertalet organisationer, samt fått en debattartikel publicerad i ETC undertecknad Camilla Bergvall tillsammans med 13 profiler. 

Att stödet för ett förbud mot pälsdjursfarmning är stort är ingen nyhet. Så många som åtta av tio svenskar vill se ett förbud, och det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, som Djurens Rätt var med och drev, blev en stor framgång med 1,5 miljoner underskrifter. 

Som svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Kajsa Fredholm (V), har landsbygdsministern nyligen meddelat att en utredning skulle kunna tillsättas under första halvåret 2025.  

– Det är positivt att frågan om förbud är kvar på tapeten, men vi uppmanar regeringen till att inte dra ut på det längre. För att hinna få lagstiftning på plats även i Sverige inför nästa val är det dags att sätta fart, avslutar Camilla Bergvall 

Stöd oss

Stötta Djurens Rätts politiska påverkansarbete

Djurens Rätt arbetar för att djurs rättigheter ska återspeglas i lagstiftningen, både i Sverige och EU. Stöd oss i arbetet.

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: