Djurens Rätt
24 July 2023

Ny lagstiftning förbjuder burarna i Belgien

Den belgiska regionen Flandern har nyligen uppdaterat sin djurskyddslagstiftning med flera framgångar för djuren. Djurens Rätt välkomnar lagstiftningen som bland annat fasar ut burarna i hela landet, men lyfter att det också finns förbättringspotential och att Sverige borde dra lärdomar av den lagstiftning som presenterats.

Från och med januari 2024 blir det förbjudet för nya företag att installera burar i äggindustrin i den belgiska regionen Flandern. Detta genom den nya djurskyddslagstiftningen som röstades igenom den 21 juli. Men förbudet för existerande äggfabriker träder inte i kraft förrän 2036. Drygt en tredjedel av hönsen trängs fortfarande i burar i Belgien, och en avvecklingsperiod på 12 år känns orimligt lång, menar Djurens Rätt.

– I Belgien finns det redan alternativa system för burar så en kortare avvecklingsperiod är både möjlig och önskvärd. Däremot är det så klart glädjande att regionerna med äggfabriker kommit till ett burförbud, till skillnad från Sverige. Här finns det fortfarande över 200 000 hönor i burar, som både kan och borde fasas ut inom den närmaste framtiden, säger Anna Harenius, sakkunnig för Djurens Rätt.

Sedan tidigare har regionen Vallonien, en av tre federala regioner i Belgien, en progressiv djurskyddslagstiftning. Samtidigt som den tredje och sista regionen kring Bryssel inte har några äggfabriker att lagstifta kring alls. Därmed resulterar lagstiftningen i Flandern till att hela Belgien täcks av det kommande burförbudet. 

Urval av lagstiftning där Flandern nu gör mer än Sverige

  • * Förbud mot dödandet av tuppkycklingar, med krav på att istället använda tillgänglig teknik för könsbestämning i ägg.
  • * Förbud mot att ha valarsom delfiner i fångenskap. Med vissa undantag för djurparken Boudewijn Seapark, fram tills att det finns delfinfristäder. 
  • * Förbud mot marknader med levande djur.
  • * Förbud mot dödandet av djur vid kulturella event. 
  • * Djurskyddspoliser införs i varje poliszon. 
  • * Införandet av en stabilitetsprincip som gör det omöjligt att dra tillbaka djurskyddslagstiftning.
  • * Djur tillkännages ha medvetanden och värde i sig själva.

Flandern har sedan tidigare förbud mot pälsdjursfarmning och förbud mot att ha vilda djur på cirkus, till skillnad från Sverige. 

Urval av lagstiftning där Flandern (och Sverige) hade behövt gå längre

  • * Införa förbud mot kastrering av griskultingar.
  • * Införa förbud mot testning av djur för hushållsprodukter.
  • * Implementera tydligare och bättre lagstiftning vid slakt av ryggradslösa djur som humrar.
Stöd oss

Hjälp oss i arbetet för djuren!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv och samarbetar med internationella organisationer. Genom ditt stöd kan vi fortsätta göra skillnad för djuren.

Bli månadsgivare idag
Michaela Lindquist

Michaela Lindquist

Pressansvarig
Dela: