Nästan åtta av tio svenska medborgare är emot att hålla minkar i burar för pälsproduktion enligt den senaste opinionsundersökningen av Novus (2021). Opinionen är än starkare för de som sympatiserar med de regerande partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men ännu finns det ingen majoritet i riksdagen för en avveckling av minkfarmer i landet, då enbart Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har ett tydligt ställningstagande mot industrin.
Djurens Rätt har tagit fram en ny rapport för att underlätta besluten om avveckling av minkfarmerna, där det ges ett grundligt förslag för hur det kan bli verklighet. Rapporten bygger bland annat på underlag från en tidigare statlig utredning av pälsdjursindustrin och har gedigen källhänvisning.
– Det är ett bra läge för avveckling just nu. Ekonomin i djurfabrikerna med minkar är dålig, samtidigt som det redan finns ett tillfälligt avelsförbud. Det har inte varit så här få minkar i fångenskap på över 100 år, och arbetstillfällena är färre än 100 personer inklusive utländsk arbetskraft. Det skulle vara kostsamt med fortsatt avelsförbud och restriktioner, medan en tydlig avveckling både har folkligt stöd och sparar på samhällsresurser, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Rapporten kommer lägligt då Danmark precis påbörjat en permanent avveckling av minkfarmerna, genom fortsatt avelsförbud under 2022.
Sammanfattning av rapporten
- En styrd avveckling behövs om förbud mot pälsnäringens minkfarmer införs. En avveckling skulle stärka djurskyddet i Sverige och minska risker för smittspridning av zoonoser.
- På grund av smittspridning och dålig ekonomi inom pälsnäringen i Sverige behöver den styrda avvecklingen ske inom kort, med eventuell kompensation.
- Djurens Rätt föreslår en avveckling under 2022, med eventuellt omställningsstöd.
- Det finns ungefär 100 personer sysselsatta i pälsnäringen i Sverige idag och 90 000 minkar.
Läs hela rapporten här
Djurens Rätts arbete för minkarna
- Den senaste tiden har Djurens Rätt varit med och påverkat den nya djurskyddslagen för att utreda minkfarmers laglighet, och har innan dess arbetat för införandet av restriktioner som ledde till avvecklingen av pälsdjursuppfödning av rävar och chinchillor. I mars 2019 lämnade Djurens Rätt över mer än 100 000 namnunderskrifter för ett förbud till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson. Under 2021 är avel av minkar förbjudet i Sverige på grund av SARS-Cov-2. Nu pågår arbetet för att förbudet ska förlängas och att alla minkfarmer ska läggas ned.
- Vi driver kampanjer för att informera allmänheten om situationen för minkarna i pälsindustrin.
- Vi arbetar globalt tillsammans med andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Tillsammans arbetar vi för en pälsfri värld. En del av detta samarbete är pälsfria listan där du som konsument kan se vilka företag som har antagit en pälsfri policy.