Sveriges kommuner vill bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet. Mer än var fjärde kommun säger att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling. Det visar Djurens Rätts senaste rapport.
Offentlig upphandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att främja bättre djurskydd och ökad hållbarhet. Genom att ställa djurskyddskrav vid upphandling av produkter som kött, mjölk och ägg – exempelvis för skolmåltider – kan kommuner och andra offentliga verksamheter göra stor skillnad. Detta framgår i Djurens Rätts rapport som presenteras idag. Rapporten visar att det finns en stark vilja bland Sveriges kommuner att bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet, bland annat genom att säga nej till turbokycklingar.
– Efter de senaste årens avslöjanden om systematiskt lidande i kycklingfabrikerna är det väldigt glädjande att kommunerna visar så tydligt att detta är oacceptabelt. Det sänder en signal till både industrin och politiker nationellt om att turbokycklingarna behöver fasas ut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Uppdaterade kriterier från Upphandlingsmyndigheten under 2023 har gjort det möjligt för kommunerna att välja kött från mer långsamväxande och hälsosammare kycklingraser, i stället för turbokycklingar som är framavlade för att växa extremt snabbt. Intresset för det nya kriteriet är stort: Mer än var fjärde kommun uppger till Djurens Rätt att de planerar att använda det i sina kommande upphandlingar.
Trots det stora intresset, lyfter flera kommuner den begränsade tillgången på kycklingkött från långsamväxande raser i Sverige som en utmaning. Detta leder till att vissa kommuner och företag i stället vänder sig till den utländska marknaden.
– Djurens Rätt har under flera år sett ett starkt och växande engagemang från kommunernas sida för de omfattande djurskyddsproblemen inom kycklingfabrikerna. Det är lovande att allt fler kommuner vill visa vägen och tar steg för att fasa ut turbokycklingar i Sverige, säger Cecilia Mille, sakkunnig hos Djurens Rätt och författare av rapporten.
Rapporten “Ansvarsfull upphandling: Ett steg bort från turbokycklingar” bygger på kommunernas egna svar och kommentarer i samband med rankningen Djurvänlig kommun. Alla kommuner får chansen att svara på en enkätundersökning om de djurvänliga val som de har implementerat. I den upplaga av undersökningen som lyfts i rapporten svarade 66 procent av Sveriges kommuner på hela eller större delen av undersökningen.
Djurens Rätt arbetar för att de plågsamma djurfabrikerna ska monteras ned. Hjälp oss i arbetet!