Färska siffror från Djurens Rätts senaste kommunkartläggning visar att över 80 procent av kommunerna har minskat på köttet under det senaste året och att vegetarisk mat blir allt vanligare i skolan, medan förskolorna halkar efter. Det är dock närmare hälften av kommunerna som nekar till att servera veganskt till dem som efterfrågar det. Och endast ett fåtal kommuner väljer att göra någon större andel av de vegetariska rätterna helt växtbaserade. Detta trots ett starkt ökat intresse för att äta mer växtbaserat hos landets invånare, och inte minst hos ungdomar.
Varför är det så här, och vad behövs för att driva utvecklingen framåt? I Djurens Rätts nya faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur? får vi en inblick i vad som ligger bakom den tveksamhet som många kommuner uttrycker. Vi passar på att reda ut några av de vanliga missförstånden om vad som gäller i frågan, och tittar på effekten för de elever som drabbas. I samband med att rapporten släpps anordnar Djurens Rätt ett webbinarium där några av landets experter diskuterar dessa frågor, läs mer och anmäl dig här.
En högre andel växtbaserad kost i kommunala verksamheter kan bidra till att:
Något av det enklaste kommuner kan göra för att jobba med de globala målen är att välja att servera mer växtbaserat. Genom detta kan kommunerna:
Om författaren: Cecilia Mille är sakkunnig i livsmedelsfrågor på Djurens Rätt och ansvarig för organisationens årliga kartläggning av landets kommuner, Djurvänlig kommun. Denna har stort fokus på maten som kommunerna serverar.