Djurens Rätt
13 November 2014

Ny vetenskaplig studie går hårt åt den västerländska kosten, köttkonsumtionen måste minska

Det är forskare vid University of Minesota som publicerat en studie i vetenskapstidskriften Nature. De har genom att sammanfatta ett flertal tidigare studier kunnat följa utvecklingen i de 100 folkrikaste länderna i världen mellan 1961 och 2009.

Trenden är tydlig: intaget av fett, socker och kött ökar i takt med ökade inkomster och ökad urbanisering. Samtidigt så minskar intaget av nyttiga livsmedel som frukt och grönt.

Den västerländska dieten beskrivs i en artikel på SVT Nyheter som en tickande bomb. Den ökade urbaniseringen gör att denna typ av onyttig mat nu sprids till allt fler länder, som Kina, Mexiko, Tunisien och Nigeria.

Ett undantag från kopplingen ökad ekonomisk tillväxt och ökad köttkonsumtion är Indien där befolkningen fortfarande äter mycket vegetariskt. Konsumtionen i Indien ligger på drygt 5 kilo kött per person och år, att jämföra med Kina som ligger på nära 60 kilo per person och år.

- Stadsbor får i sig mindre av färska frukter och grönsaker, i stället inhandlas mer snabb och billig mat som är god men onyttig, säger professor David Tilman vid University of Minnesota, till SVT Nyheter.

- Om trenden fortsätter kommer vi år 2050 vara 30 procent fler på jorden, men utsläppen av växthusgaser från matindustrin kommer öka med 80 procent jämfört med nu, säger David Tilman.

Alternativa dieter kan bromsa utvecklingen

I studien så lyfts nötkött fram som den största miljöboven men även fiskodlingar och trålad fisk belyses som industrier som skapar betydande miljöproblem.

De nya forskningsrönen berättar hur befolkningen kommer att bli allt fetare och sjukare. Fler insjuknar i diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancertyper. Forskarna skriver att en vegetarisk diet dock kan minska risken att drabbas av typ 2-diabetes med över 40 procent.

Forskarna har i den här studien tittat tre alternativa dieter i relation till den västerländska dieten för att jämföra dess påverkan på miljön och på folks hälsa. Dessa var en medelhavsdiet, en pescetariansk diet (där fisk och skaldjur, men inte annat kött konsumeras) samt en vegetarisk diet. Scenariot som studien utgått från är att jordens befolkning fram till år 2050 skulle byta till någon av dessa tre dieter.

Gemensamt för alla tre dieter är att köttkonsumtionen är lägre och intaget av frukt och grönt högre. Enligt studien kan en sådan här diet minska fallen av typ II-diabetes med en fjärdedel och hjärtsjukdomar med en femtedel, samtidigt som matindustrins förväntade ökning av växthusgaser fram till år 2050 nästan skulle kunna hejdas helt och hållet.

Forskare; svenskar överkonsumerar animaliskt protein

Svenska forskare påpekar att väldigt lite förändring syns i våra konsumtionsmönster, trots att vi pratat om köttkonsumtionens klimatpåverkan under lång tid nu.

Christel Cederberg, biträdande professor på institutionen för energi och miljö på Chalmers säger att svenskarnas köttkonsumtion åtminstone behöva backas tillbaka till 1990-års nivå.

– De senaste 25 åren har vi gått från 60 kilo till drygt 85 kilo per år och svensk*. Det är en historisk hög ökning och en stor del av köttet är importerat. Och om marken på planeten ska räcka för att producera kött åt fler människor i framtiden måste vi antagligen ner till 40 kilo per person och år, säger Christel Cederberg till SVT Nyheter.

Christel Cederberg menar att svenskarna i dag ägnar sig åt en överkonsumtion av protein. Inte bara genom köttätande, utan även genom att vi konsumerar mycket mejeriprodukter.

Christel Cederberg menar att alla prognoser i dag pekar på att köttproduktionen ökar i världen, vilket i sin tur kommer att driva på avskogningen, förlust av biologisk mångfald, klimatpåverkan och övergödning.

– Jag tror att det är många som inte förstår de här sambanden, säger hon.

*Vi vill påpeka att siffran på drygt 85kg avser köttförbrukning i Sverige, vilket inte är samma sak som konsumtionen. Här kan du läsa mer om begreppenförbrukning och konsumtion.

Svenska Örebro i framkant

Även om många forskare är pessimistiska så ser vi flera hoppingivande exempel och en stark vegetarisk trend. Idag skriver SVT Tvärsnytt till exempel om hur hjärtkliniken på universitetssjukhuset i Örebro gör vegetarisk mat till norm. Förändringen görs med syfte att förbättra patienternas hälsa. En, i huvudsak, vegetarisk rätt kommer att vara normen men vill patienten välja något annat kommer den att kunna göra det.

– Vi tycker faktiskt att vi är skyldiga att göra det här. Det är en del av patienternas hälsovård. Läkemedel är en sak, eventuella åtgärder i form av operationer som vi gör är en annan sak, men att även hjälpa dem till en förändring i livsstil det åligger oss också, säger Cizinsky.

Välj vego

För dig som vill äta mer vegetariskt så rekommenderar vi vårt kostnadsfria vegetariska inspirationspaket. Beställ det här eller genom att sms:a ”Vego” + ditt personnummer till 72 120.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: