Djurens Rätt
24 October 2024

Ökad fiskekvot leder till ökat lidande – fiskar blir foder i djurfabriker

Ministerrådet i EU har i veckan beslutat om dubblerade fiskekvoter för Östersjön jämfört med tidigare år. Djurens Rätt är starkt kritiska till detta och menar att det ökar lidandet samtidigt som det enbart främjar storskaliga djurfabriker och fiskerier. Minst 840 miljoner strömmingar ska dödas under 2025. 

Genom den ökade fiskekvoten får dubbelt så mycket fisk tas upp ur Östersjön, vilket orsakar dubbelt så mycket död och lidande. Djurens Rätt har räknat om mängden fiskar från ton till antal individer, och får det till att minst 840 miljoner sillar/strömmingar* ska dödas under 2025.  

– Det är fruktansvärda mängder liv som går till spillo genom det storskaliga fisket, och det är tragiskt att EU:s ansvariga ministrar ser det som något bra. Det mesta går dessutom till plågsamma djurfabriker som innebär ännu mer lidande för fler djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Majoriteten, runt 90 %, av alla fiskar i Östersjön fiskas upp enbart för att användas som foder till bland annat fiskfabriker och pälsdjursfarmer. Fiskandet sker med trålning och orsakar både skav mot nätet och syrebrist innan fiskarna dör. Ny forskning från bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet har visat att 96 % av sillarna var döda när de kom upp på fartyget och att vissa befann sig i näten i upp till fem timmar. Fiskar som fångas i det vilda omfattas inte av någon djurskyddslag.

Djurens Rätt har tidigare skrivit till Sveriges landsbygdsminister om att fiskekvoterna behöver minskas. Under 2023 lanserades rapporten ”Den plågsamma kopplingen mellan minkfarmer och djurfabriker” för att bland annat belysa fiskarnas lidande.

Tre slutsatser i rapporten:

  1. Att stänga ned pälsdjursfarmerna skulle ha många positiva hållbarhetseffekter för flertalet djurslag och Sveriges natur.
  2. Det finns tajta ekonomiska kopplingar mellan pälsdjursfarmer och andra djurfabriker, särskilt inom kycklingindustrin och fisket.  
  3. Slaktavfallet i Sverige ökar med ökande animalieproduktion. Idag används det inte på ett hållbart sätt.  

*Beräkningen utgår från fiskekvoten 83 881 ton i centrala Östersjön och att varje fiskindivid (strömming/sill) väger 100 gram. 

Läs rapporten
Stöd oss

Stötta vårt politiska påverkansarbete!

Tack vare ditt stöd kan vi fortsätta att sätta press på politikerna att förändra lagar som påverkar djuren och inspirerar fler att göra djurvänliga val. 

Bli medlem idag
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: