Det har under början av året skrivits mycket om djurrättsaktivism och oacceptabla metoder som används av en liten grupp andra djurrättsaktivister, först och främst i tidningen Göteborgs-Posten. Detta följdes av en separat granskning av Djurens Rätt i SVT Rapport, en granskning där det finns anledning att vara självkritiska på vissa punkter men som Djurens Rätt också tycker har stora brister i rapporteringen - här kan du läsa hela vår kommentar till rapporteringen. Den 11 mars valde Djurens Rätt att lämna in en anmälan av SVT till granskningsnämnden med anledning av bristande saklighet och bristande opartiskhet - här kan du läsa mer om anmälan.
– Det allvarliga är att man försökt skapa kopplingar mellan Djurens Rätt och illegala arbetsmetoder på väldigt lösa grunder. Det är inget som vår organisation arbetar med och naturligtvis inte står för eller accepterar, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.
Rapporteringen i media är bakgrunden till vad som kom att påverka det samarbete som Djurens Rätt och burgarkedjan Max inledde kring organisationens märkning 100 % VEGANSKT.
– Djurens Rätt och Max har haft kontakt i andra frågor under lång tid, och i och med det blev de intresserade av vår märkning som ett sätt att tydliggöra sitt veganska utbud. Själva märkningen har båda parter jobbat intensivt med under de senaste fyra månaderna, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.
Nyheten om märkningen släpptes den 6 mars, och strax därefter drogs ett drev igång där personer uppmanades att kontakta Max för att få dem att avsluta samarbetet. På sociala medier skrevs många, ofta aggressiva, inlägg riktade till Max.
– Det blev snabbt uppenbart att det var ett organiserat drev som spred falska påståenden om Djurens Rätt och det gjordes flera oacceptabla jämförelser, bland annat mellan oss och diverse terrororganisationer. Det är uppenbart att det fanns en agenda bakom och det är beklagligt att Max gav efter för den, säger Nathalie Söderström.
Var Max medvetna om den granskning som hade gjorts av djurrättsrörelsen och Djurens Rätt?
– Ja, absolut. Vi har på möten och i samtal med Max diskuterat kring vad som rapporterats i media och även efter det varit överens om att fortsätta samarbetet kring märkningen. Max vet vilka vi är och vad vi står för, vilket de också skriver i sitt pressmeddelande. De är även med i ett stort reportage i det senaste numret av vår medlemstidning där Max vice VD är intervjuad. Det var något helt annat som fick dem att avsluta samarbetet, förklarar Nathalie Söderström.
Vad är er bild av varför samarbetet avslutades?
– Vi förstår att det blev en besvärlig situation för Max, men hade hoppats att de hade sett situationen för vad den är. Att personer med uppdrag inom LRF underblåser drevet och den upphetsade stämningen genom att beskriva oss med ord som “terrorgrupp” och påstå att det finns kopplingar mellan oss och olagliga aktioner är inte acceptabelt, säger Moa Richter Hagert.
Hur vet ni att “drevet” som uppstod mot MAX inte representerar allmänhetens åsikt?
– Det finns alltid många starka röster när vi pratar om vad en bör lägga på tallriken. Att föra fram åsikter och ha en konstruktiv dialog är såklart alltid bra men det som skett här är snarare en svartmålning med falska påståenden och osakliga argument., säger Nathalie Söderström.
Under senaste dagarna har det närmast framstått som att veganism och djurrätt skulle vara en motpol till lantbruk. Men står verkligen veganism och lantbruk mot varandra?
– Tvärtom! Vi behöver ett starkt, innovativt lantbruk för att kunna möta framtidens utmaningar i att mätta en växande befolkning - och där är vego en jätteviktig del, menar Moa Richter Hagert.
För att avrunda och sammanfatta, vad är det stora problemet med allt som har hänt? Är det så kontroversiellt med en veganmärkning?
– Det är förstås upp till till Max att välja vilken märkning de vill ha på sina produkter, men sättet de avslutade det här avtalet på är verkligen beklagligt och något vi reagerar på. Beslutet får ju stå för dem men jag tror personligen att MAX förlorar på att inte gå vidare med den här märkningen som hade kunnat tydliggöra och lyfta fram de gröna valen för konsumenterna, säger Nathalie Söderström.
– Djurens Rätt är en maktfaktor och ska som sådan både granskas och kritiseras, det accepterar vi fullt ut, och vi är även självkritiska på en del punkter. Men mycket i det här har tagit orimliga proportioner. Vi vill att vägen framåt ska baseras på dialog och samarbete. Vi kommer i alla fall att fortsätta att stå upp för våra arbetssätt och det vi, och många med oss, tror på, avslutar Moa Richter Hagert.