Den 4 oktober tog Österåkers kommun ett beslut om bli en buräggsfri kommun. Sedan tidigare kom mindre än en (1) procent av kommunens inköpta ägg från hönor i bur men nu har kommunen tagit ett principbeslut om att rata buräggen.
– Jag är väldigt glad att Österåker tar det här beslutet, vi kan konstatera att burägg är förlegat och när det nu avfärdas av allt fler konsumenter, matbutiker och kommuner är det inte längre en fråga om utan när burägg är helt utfasat från marknaden. Jag tycker att fler kommuner bör ta beslutet och skynda på den utfasningsprocessen, säger Andreas Lennkvist (V) vars motion drev på förbudet.
Under de senaste åren har det blivit vanligare med djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen, kommuner och offentliga upphandlare kan göra stor skillnad genom att ta djurvänliga beslut lokalt. Ett av dessa djurvänliga beslut är att inte köpa in ägg från hönor i bur, den sämsta formen av hållning av hönor inom äggproduktionen. Det serveras omkring tre miljoner måltider, varje dag, i skola, vård och omsorg i Sverige - hur mycket ägg och vilka ägg som serveras där, gör avtryck.
Genom en enkät till Sveriges kommuner, och genom allt fler kommuner som meddelar att de är buräggsfria, har Djurens Rätt gjort en kartläggning över vilka kommuner som är buräggfria i sin upphandling.
Hur ser det ut i din kommun? Skriv och fråga! Känner du till någon ytterligare kommun som upphandlar buräggsfritt? Kontakta oss på webb@djurensratt.se.
Här kan du läsa om hur du kan skriva ett medborgarförslag om att din kommun ska bli buräggsfri.