Djurens Rätt
05 October 2017

Österåker senaste kommunen att bli buräggsfri

Den 4 oktober tog Österåkers kommun ett beslut om bli en buräggsfri kommun. Sedan tidigare kom mindre än en (1) procent av kommunens inköpta ägg från hönor i bur men nu har kommunen tagit ett principbeslut om att rata buräggen.

– Jag är väldigt glad att Österåker tar det här beslutet, vi kan konstatera att burägg är förlegat och när det nu avfärdas av allt fler konsumenter, matbutiker och kommuner är det inte längre en fråga om utan när burägg är helt utfasat från marknaden. Jag tycker att fler kommuner bör ta beslutet och skynda på den utfasningsprocessen, säger Andreas Lennkvist (V) vars motion drev på förbudet.

Under de senaste åren har det blivit vanligare med djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen, kommuner och offentliga upphandlare kan göra stor skillnad genom att ta djurvänliga beslut lokalt. Ett av dessa djurvänliga beslut är att inte köpa in ägg från hönor i bur, den sämsta formen av hållning av hönor inom äggproduktionen. Det serveras omkring tre miljoner måltider, varje dag, i skola, vård och omsorg i Sverige - hur mycket ägg och vilka ägg som serveras där, gör avtryck.  

Genom en enkät till Sveriges kommuner, och genom allt fler kommuner som meddelar att de är buräggsfria, har Djurens Rätt gjort en kartläggning över vilka kommuner som är buräggfria i sin upphandling.

Buräggsfria kommuner

 1. Borås
 2. Eda
 3. Enköping
 4. Färgelanda 
 5. Göteborg
 6. Habo 
 7. Hässleholm
 8. Härnösand
 9. Jokkmokk
 10. Karlsborg
 11. Karlstad
 12. Knivsta 
 13. Kramfors 
 14. Kristianstad
 15. Laholm
 16. Lerum
 17. Lindesbergs 
 18. Malmö 
 19. Melleruds 
 20. Mora 
 21. Nässjö 
 22. Ockelbo 
 23. Osby
 24. Pajala 
 25. Partille 
 26. Perstorp
 27. Sandviken
 28. Skövde 
 29. Strömstad
 30. Sävsjö 
 31. Tanum
 32. Tibro 
 33. Tidaholm
 34. Ulricehamn
 35. Umeå 
 36. Uppsala
 37. Vansbro 
 38. Vetlanda 
 39. Vännäs 
 40. Växjö
 41. Öckerö 
 42. Östhammar
 43. Österåker
 44. Östra Göinge

Hur ser det ut i din kommun? Skriv och fråga! Känner du till någon ytterligare kommun som upphandlar buräggsfritt? Kontakta oss på webb@djurensratt.se.

Här kan du läsa om hur du kan skriva ett medborgarförslag om att din kommun ska bli buräggsfri.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: