Inför nyårsafton 2022 uppger över 60 procent av Sveriges kommuner att de kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier, en ökning med närmare 10 procentenheter sedan förra året. Dessutom uppger nära 95 % av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Något som Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser positivt på.
Djurens Rätt har under många år arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. Detta genom att dels upplysa allmänheten om hur djuren påverkas av fyrverkerier men också genom att kartlägga hur Sveriges kommuner hanterar fyrverkerier vid nyår.
– Nästan alla Sveriges kommuner avstår redan helt från firanden med fyrverkerier i kommunal regi och därför har vi i årets Panglista för andra året i rad valt att lyfta fram de kommuner som begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Av Sveriges 290 kommuner uppger hela 178 kommuner att de begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter, ofta genom tidsbegränsning till timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten.
– Det är glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande. Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att allt fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, avslutar Camilla Bergvall.
Kommuner som svarat JA på frågan “Begränsar ni privatpersoners användning av fyrverkerier genom lokala föreskrifter? Begränsningar som går längre än lagen kräver under till exempel nyårshelgen, valborg och påsk avses.”
Listan är en sammanställning av information som Djurens Rätt har sammanställt från 2019 och framåt och bygger på kommunernas egna uppgifter till organisationen. Notera att årets lista inte går att jämföra med tidigare listor förutom den från 2021, då den sammanställts på andra grunder sedan 2021.